STTK: Perhevapaauudistus käyntiin tasa-arvo ja joustavuus edellä

Perhevapaauudistus

STTK esittää, että perhevapaauudistus on laitettava liikkeelle heti seuraavan hallituskauden alussa. Uudistus on valmisteltava kolmikannassa ja sille on varattava riittävä aika.

Johtaja Katarina Murron mielestä pienillä muutoksilla ei saada aikaan tarpeeksi vaikuttavaa uudistusta.

– Perhevapaauudistus on toteutettava ennen kaikkea perhemyönteisellä tavalla, jolla olisi myönteinen vaikutus myös syntyvyyteen. Työelämän epävarmuus vaikuttaa kielteisesti nuorten aikuisten perheen perustamiseen. Uudistuksessa onkin otettava huomioon työelämän kehittäminen niin, että työelämän epävarmuutta voidaan karsia. Nuorilla pitää olla vakaa usko oman työuran kehittymiseen, Murto korostaa.

Perhevapaauudistuksen tavoitteina on oltava tasa-arvon edistäminen sekä työn ja perheen yhteensovittamisen helpottaminen. Niiden myötä naisten työmarkkina-asema kohenee.
– Äideille ja isille tulee kiintiöidä yhtä suuret vapaat, ja siksi isien kiintiötä on lisättävä nykyisestä. Tämä ohjaa asenteita yhteiskunnassa ja työpaikoilla. Mikään ei kuitenkaan muutu, jos työpaikoilla ei tueta enemmän myös isien jäämistä perhevapaille ja tehdä perhemyönteisyyttä tukevia ratkaisuja työpaikan arjessa, Murto sanoo.

Perheillä on oltava jatkossakin vapaus tehdä valintoja itsensä ja perheensä kannalta parhaiten toimivista ratkaisuista. Joustavuutta tarvitaan lisää.

– Mahdollistamalla vapaaehtoinen joustava osa-aikatyö pikkulapsivaiheessa edistetään molempien vanhempien osallistumista työelämään ja lapsen hoitoon. Nyt useimmiten vaihtoehtoina ovat erityisesti äideille joko kokoaikatyöhön paluu tai jääminen kotiin. Vapaaehtoisen osa-aikatyön kautta sekä äiti että isä voisivat olla sekä työelämässä että hoitaa lasta kotona osa-aikaisesti. Tämä edellyttää työnantajilta mahdollisuuksia ja halukkuutta töiden organisointiin perhemyönteisyyttä tukevalla tavalla.

Kotihoidon tuen keston leikkaamisella kansalaisten kannatus

Kotihoidon tuen kesto herättää keskustelua. STTK:n viime vuonna teettämän kyselyn mukaan enemmistö (53 %) suomalaisista olisi valmis leikkaamaan kotihoidon tuen kestoa, jos samalla lapsiperheiden palveluja kehitettäisiin. Kotihoidon tuen keston lyhentäminen ja palveluiden kehittäminen sai suhteellisen tasaisesti kannatusta kansalaisilta tulo- ja koulutustasosta riippumatta. Puoluekannatuksen perusteella kotihoidon tukea olisi valmis leikkaamaan enemmistö kaikkien puolueiden kannattajista lukuun ottamatta kristillisdemokraattien kannattajia.

STTK korostaa, että perhevapaauudistuksessa on kiinnitettävä huomio varhaiskasvatuksen riittäviin resursseihin.

Perhevapaauudistuksessa on huomioitava kotihoidon tuki sekä varhaiskasvatuksen resurssit ja maksut. Varhaiskasvatuksen maksuja on alennettava, mikä tukee erityisesti äitien varhaisempaa työhön paluuta, Katarina Murto korostaa.

Lisätietoja STTK:ssa: Katarina Murto, puhelin 050 568 9188

Kysely kotihoidon tuen kestosta ja lapsiperheiden palveluista >> 

***

Tarvitsemme perhemyönteisyyttä tukevan perhevapaauudistuksen

Ajankohtaista

22.3.2024

Tehy: Poliittisten lakkojen rajoitukset voivat viedä hoitajilta tosiasiallisen mahdollisuuden vastustaa hallituksen heikennyksiä

Lue
22.3.2024

Rasismiin puuttuminen työelämässä on jokaisen vastuulla

Lue
21.3.2024

Maailman onnellisin kansa – olemmehan me?

Lue
21.3.2024

Ammattiliitto Pro: hallitus sivuutti jälleen suomalaisten enemmistön toiveet

Lue
21.3.2024

Puutu rasismiin

Lue
20.3.2024

Ammattiliitto Jyty sai jäseniltään korttitulvan Orpolle – ”Meille on syntymässä pahoinvointiyhteiskunta”

Lue
20.3.2024

SuPerin Paavola: Hyvinvointialueiden säästötoimet uhkaavat vakavasti ikääntyneiden perusoikeuksia

Lue
19.3.2024

Mitä tarkoittaa poliittinen lakko? – Usein kysyttyjä kysymyksiä lakoista

Lue