Tulorajamuutoksilla ei ratkota kaikkia opiskelijoiden toimeentulo-ongelmia

Nuorten työelämätietous ja valmiudet työelämässä paranevat opintojen ohessa tehtävien töiden myötä.

Eilen (17.1.) julkaistiin ministeri Sampo Terhon teettämä selvitys opintotuen tulorajojen poistosta. Selvitys on tarpeellinen, mutta pelkällä tulorajojen muuttamisella ei korjata kaikkia opiskelijan toimeentuloon liittyviä ongelmia.

Usea opiskelija käy töissä opintojensa ohella taatakseen itselleen riittävän elintason. Tilastokeskuksen mukaan yliopisto-opiskelijoista opintojen ohessa työsuhde oli 55 prosentilla ja ammattikorkeakouluopiskelijoista 54 prosentilla. Toisen asteen ammatillisen koulutuksen opiskelijoista työssä kävi opintojen ohella vajaa puolet (lähde: Tilastokeskus).

Opintotuen tulorajojen maltillinen nosto voisi poistaa opiskelijan arjesta byrokratiaa ja kannustinloukkuja, kun työstä saatavia tuloja ei tarvitsisi jatkuvasti seurata tai laskea, pystyykö työtä ottamaan vastaan ilman tukien takaisinperintää. Esimerkissä käytetty 50 prosentin tulorajan nosto, jolloin yhdeksän opintotukikuukauden tuloraja olisi 18 000 euroa, voisi mahdollistaa vapaamman täysiaikaisen kesätyönteon ilman huolta takaisinperinnästä. Opintotuen vuosituloraja määräytyy kalenterivuosittain ja kesätyöt kuuluvat tulorajojen piiriin samalla tavalla kuin opiskelukuukausien aikaiset tulot.

Kokonaan tulorajoja ei tulisi kuitenkaan poistaa, sillä silloin suurituloiset opiskelijat voisivat nostaa opintotukea ja opintotuen käyttömäärät kasvaisivat huomattavasti. Yleisestikin tuet tulisi kohdistaa heille, ketkä eniten niitä tarvitsevat.

Pitäisi myös selvittää, millainen ohjausvaikutus muutoksella olisi. Olisiko tulorajojen nostolla kielteinen vaikutus opiskelijan valmistumisaikaan, jos opiskelijat alkaisivat työskennellä muutoksen myötä paljon enemmän opintojen ohessa? – Opiskelijan päätoiminen tehtävä kuitenkin on opiskelu ja koulutuksen myötä varmistaa työelämään pääsy.

Tieto työelämästä parantaa työnsaantimahdollisuuksia opintojen jälkeen

Opiskelun aikaista työntekoa ei tietenkään voi pitää pelkästään opintoja hidastavana asiana. Työnteko kasvattaa opiskelijan työelämätietoutta ja valmiuksia työelämään ja kasvattaa opiskelijan ammatillisia verkostoja. Myös opiskelijan todennäköisyys työllistyä valmistumisen jälkeen paranee.

Tulorajojen maltillinenkaan nosto ei ole yksinään ratkaisu opiskelijan toimeentuloon liittyviin ongelmiin. Opiskelijoiden moninaisuus tulee päätöksenteossa ottaa huomioon. Opiskelijalla pitää olla aito mahdollisuus tulla toimeen ja opiskella täysipäiväisesti myös ilman samanaikaista työssäkäyntiä.

Ensi hallituskaudella pitää aloittaa sosiaaliturvan kokonaisuudistus, joka poistaa turhat kannustinloukut ja kannustaa työskentelyyn. Opiskelijoiden on oltava mukana sosiaaliturvan kokonaisuudistuksessa ja heitä tulee uudistuksessa kohdella yhdenvertaisesti muiden väestöryhmien kanssa.

Saana Simonen
STTK-Opiskelijoiden puheenjohtaja

Ajankohtaista

4.7.2024

Yleistukea pukkaa

Lue
1.7.2024

Seuraavaksi saksitaan palkkatuki

Lue
28.6.2024

Toimisto suljettu 1.7.-4.8.

Lue
28.6.2024

SAK, Akava ja STTK vastustavat yhteistoimintalakiin esitettyjä muutoksia

Lue
28.6.2024

Mitä uusi EU-parlamenttikausi merkitsee palkansaajille?

Lue
28.6.2024

STTK: Samapalkkaisuus­ohjelman jatkaminen on tärkeää, myös liittojen yhteistyötä tasa-arvon edistämiseksi tarvitaan 

Lue
28.6.2024

Työtapaturma- ja ammatti-tautivakuutuksen, liikennevakuutuksen ja potilasvakuutuksen lainsäädännön muuttaminen, HE

Lue
28.6.2024

Lausunto Euroopan unionin hiilirajamekanismia koskevan asetuksen toimeenpanosta

Lue