Enemmistö jakaisi perhevapaat vanhempien kesken nykyistä tasaisemmin.
Tekniikan akateemisten kyselyn mukaan lähes kolmannes tekniikan alan 30–39-vuotiasta naisista pitää perhevapaalle jäämistä uhkana urakehitykselleen nykyisessä työpaikassa. Saman ikäisistä miehistä näin koki 14 prosenttia.
Vastaajat arvioivat, että perhevapaat eivät jakaudu nyt riittävän tasaisesti. Naisista tasaisempaa jakoa kannatti 70 prosenttia ja miehistä 55 prosenttia.
Lisäksi perheen ja työn yhteensovittamista helpottaisivat työaikajoustot. Tosin vain noin puolet vastaajista kokee työnantajansa suhtautuvan myönteisesti esimerkiksi lyhennettyyn työaikaan.
Tekniikan alalla alle 40-vuotiailla naisilla määräaikaiset työsuhteet ovat selvästi yleisempiä kuin miehillä ja naisilla on vähemmän lapsia kuin miehillä, kysely kertoo.
Tarvitaan kunnon perhevapaauudistus
Perhevapaajärjestelmällä on keskeinen rooli, kun tarkastellaan pienten lasten vanhempien osallistumista työelämään. Suomessa naiset ja miehet osallistuvat lähes yhtä paljon työelämään, mutta yhä edelleen naiset käyttävät valtaosan perhevapaista, varsinkin pitkistä perhevapaista.
Toimihenkilökeskusjärjestö STTK kannattaa perhevapaajärjestelmän kokonaisvaltaista uudistamista. Yksi STTK:n kymmenestä teesistä seuraavaan hallitusohjelmaan on, että perhevapaauudistus pitkällä aikavälillä 6+6+6-mallin mukaisesti. Mallissa kummallakin vanhemmalla on oma, vain hänen käytössään oleva 6 kuukauden perhevapaajakso, minkä lisäksi kolmas 6 kuuden kuukauden perhevapaajakso on jaettavissa vanhempien keskenään sopimalla tavalla.