Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan mietintö työaikalain uudistamisesta on valmistunut ja siirtyy seuraavaksi eduskunnan täysistuntoon. STTK on pitänyt työaikalain uudistamista tarpeellisena, jotta laki vastaisi nykyistä paremmin työelämän muutoksiin. Lakimies Inka Douglasin mielestä mietinnössä on hyviä ja huonoja puolia, mutta työntekijän työaikasuojelu toteutuu vain osittain.
– On hyvä, että lain soveltamisala säilyy laajana. Se on tärkeää työntekijän työaikasuojelun toteutumisen varmistamiseksi. Perusteluita sen rajoittamiseksi ei ole, Douglas sanoo.
Myönteistä esityksessä ovat joustomahdollisuudet, eli liukuvaa työaikaa koskevat tuntimäärien lisäykset, työaikapankki ja uusi joustotyömalli.
– Ne mahdollistavat paremman työn ja muun elämän yhteensovittamisen. Ne kuitenkin edellyttävät myös työajan täsmällistä seurantaa liiallisen kuormituksen ehkäisemiseksi, Douglas korostaa.
Paikallista sopimista koskevat säännökset säilyvät ennallaan, mitä STTK pitää hyvänä.
– Jaksotyön käyttöalaa ei pidä laajentaa. Jaksotyö on raskas työaikamuoto, joka vaikuttaa kielteisesti työssä jaksamiseen ja työntekijän hyvinvointiin. Myöskään lisätyösuostumuksesta ei pitäisi voida sopia työsopimuksessa missään osa-aikatyön muodossa.
STTK:n mielestä on hyvä, että työelämä- ja tasa-arvovaliokunta on mietinnössään esittänyt jatkoselvitystarpeita useiden asioiden, kuten esimerkiksi työsuhdesaatavia koskevien kanneaikojen osalta. Uuden työaikalain vaikutuksia työaikoihin, työterveyteen ja työturvallisuuteen tulee myös seurata.
Lisätietoja STTK:ssa: Inka Douglas, puhelin 040 154 8960.
STTK on poliittisesti sitoutumaton ja moniarvoinen koulutettujen ammattilaisten keskusjärjestö, johon kuuluu 15 jäsenliittoa ja noin 505 000 jäsentä. Visiomme on menestyvä Suomi, jossa yhteistyöllä rakennamme maailman parasta työelämää ja hyvinvointia.
Olemme työssämme avoimia, oikeudenmukaisia, uudistusmielisiä ja rohkeita.