STTK: Syntyvyyden lasku ei aiheuta välittömiä muutospaineita eläkejärjestelmään

Lisätietoja:

Antti Palola

puheenjohtaja

Profiili
Alhainen syntyvyys

Eläketurvakeskus (ETK) on päivittänyt pitkän aikavälin laskelmansa lakisääteisten eläkkeiden kehityksestä. Laskelmien perusteella eläkkeiden rahoitusnäkymät ovat lähivuosikymmeninä vakaat, mutta pidemmällä aikavälillä alhainen syntyvyys vaikeuttaa eläkkeiden rahoitusta.

STTK korostaa vastuullista, sukupolvien välisen oikeudenmukaisuuden turvaavaa eläkepolitiikkaa. Puheenjohtaja Antti Palola muistuttaa, että eläkejärjestelmän kestävyyteen keskeisesti vaikuttavia tekijöitä ovat paitsi syntyvyys, myös väestön ikääntyminen, työllisten määrä ja pitkän aikavälin sijoitustuotot.

– Syntyvyyden lasku on huolestuttavaa, mutta se ei aiheuta välittömiä muutostarpeita työeläkejärjestelmään eikä hätiköityjä päätöksiä järjestelmän uudistamiseksi ole tarpeen tehdä. Syntyvyyden laskun syitä on kuitenkin analysoitava tarkasti. Voimassa olevan eläkeuudistuksen valmistelussa näin suurta syntyvyyden laskun muutosta ei kyetty arvioimaan.

Työeläkemaksuista on sovittu vuoteen 2021 asti.
– ETK on laskelmissaan päätynyt siihen, että työeläkemaksu voidaan pitää alle 25 prosentissa 2050-luvulle asti. Pitkällä aikavälillä maksuun syntyy korotuspaine, ja siihen on syytä varautua riittävän ajoissa. Maksuista neuvottelemista ei ole tarpeen aikaistaa, Palola sanoo.

Syntyvyyden parantamiseksi on esitetty lukuisia keinoja, ja varsinkin vaalien alla ideoita pursuaa.
– Uuden hallituksen kokoonpanosta riippumatta Suomessa tarvitaan nykyistä perhemyönteisempää politiikkaa ja sen on oltava perhevapaauudistuksen lähtökohta. Työelämän epävarmuuksia on poistettava ja siten vahvistettava nuorten uskoa työelämän, urakehityksen ja perheen yhteensovittamiseksi, Palola toteaa.

Työllisyyden parantamiseksi STTK on jo aiemmin esittänyt työperäisen maahanmuuton vahvistamista.
– Ikääntyvässä Suomessa, jossa lapsia syntyy vähän, työperäinen maahanmuutto vahvistaa työeläkejärjestelmän kestävyyttä. STTK haluaa, että seuraava hallitus luo laajan työperäisen maahanmuuton ohjelman. Satsaukset kotouttamiseen korvautuvat ajan mittaan parempana työllisyytenä.

Lisätietoja STTK:ssa: Antti Palola, puhelin 040 509 6030.

Kuva: Jarno Mela

Ajankohtaista

22.4.2025

Miten taloutta voidaan tasapainottaa kehysriihessä ilman sote-leikkauksia? Tehyn ekonomisti Anni Marttisella on vaihtoehtoja verokertymän kasvattamiseen

Lue
16.4.2025

Varmaa on vain epävarmuus

Lue
15.4.2025

Erto on tänään ilmoittanut henkilöstöalan työt historialliseen lakkoon

Lue
15.4.2025

Tehy: Hallituksen puoliväliriihessä ei voi enää leikata lisää sote-palveluista – antaako Petteri Orpo hyvinvointialueille lisäaikaa talouden sopeuttamiseen – myös verotusta on kehitettävä oikeudenmukaisemmaksi

Lue
15.4.2025

Kasvun eväitä etsimässä

Lue
14.4.2025

Tehy faktantarkisti työ- ja elinkeinoministeriön tiedotteen väitteet – ”TEM levittää virheellistä tietoa, ei kestä merivettä”

Lue
14.4.2025

Kasvun eväät – näkemyksiä elinkeinopolitiikan kehittämiseen

Lue
14.4.2025

Kansa nousi hallituksen linjaa vastaan ja äänesti vanhusten, lasten ja vammaisten puolesta

Lue