Tällä viikolla vietetään Punaisen ristin rasisminvastaista viikkoa ja tänään 21.3. rasisminvastaista päivää. Päivä sai alkunsa vuonna 1966, kun YK:n yleiskokous julisti päivän kansainväliseksi rotusyrjinnän vastaiseksi päiväksi ja kehotti kansainvälistä yhteisöä lisäämään ponnistuksiaan kaiken rotusyrjinnän poistamiseksi.
Jokaisella on oikeus olla työpaikallaan ilman minkäänlaista syrjintää. Työelämä ei kuitenkaan ole rasismista vapaa. Eräs keskeinen rasismin muoto työpaikoilla on ulkomaalaistaustaisten eristäminen muusta työyhteisöstä. Lue lisää aiheesta: eirasismille.fi.
Yksi keino rasismin ja syrjinnän kitkemiseksi on mahdollisimman konkreettisen yhdenvertaisuussuunnitelman laatiminen työpaikoille, siitä tiedottaminen ja jalkauttaminen toimintaan. Yhdenvertaisuuslain mukainen yhdenvertaisuussuunnitelma onkin laadittava kaikissa yrityksissä, joissa on vähintään 30 työntekijää. Suunnitelman tarkoitus on edistää yhdenvertaisuutta sekä ehkäistä ja poistaa syrjintää.
Yhdenvertaisuuslain mukaan ketään ei saa syrjiä iän, alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, poliittisen toiminnan, ammattiyhdistystoiminnan, perhesuhteiden, terveydentilan, vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.
Anonyymi rekrytointi työnhaussa
Syrjintää tapahtuu valitettavasti jo työnhakutilanteissa. Se voi olla tiedostamatonta tai tiedostettua. Viime vuoden puolella tehty #työnimi-kampanja kertoi surullista viestiä siitä, että pelkästään nimensä perusteella saattaa jo olla vaikea työllistyä. Lue lisää #työnimi-kampanjasta.
Anonyymi, eli nimetön rekrytointi, on konkreettinen keino vähentää nimeen perustuvaa syrjintää rekrytointitilanteessa. Anonyymia rekrytointia käytettäessä työhakemuksesta poistetaan näkyviltä hakijan nimi, syntymäaika, osoite, äidinkieli, sukupuoli ja muu sellainen tieto, joka voisi vaikuttaa rekrytoivan henkilön valintoihin. Haastatteluihin kutsutuista ihmisistä ei tiedetä näitä asioita. Hakemuksesta löytyy tällöin vain haetun tehtävän kannalta oleellinen osaaminen ja koulutus, silloin myös näihin asioihin kiinnitetään huomiota. Anonyymin rekrytoinnin tavoite on edistää hakijoiden yhdenvertaisia mahdollisuuksia.
Jos itse koet tai näet syrjintää tai rasismia työpaikallasi, ota yhteyttä esihenkilöösi. Jos et saa häneltä apua, ole yhteydessä työpaikkasi työsuojeluvaltuutettuun tai luottamushenkilöön. Jos työpaikalla ei ole luottamushenkilöä, ole yhteydessä omaan liittoosi.
***
Ranska kamppailee postinumerorasismia vastaan