Kansainvälisen talouden hiipuessa Suomi tarvitsee vakaata ja ennustettavaa talouspolitiikkaa

työllisyys

Palkansaajien tutkimuslaitoksen (PT) talousennuste vuosille 2019 – 2020 arvioi Suomen talouskasvun jatkuvan keskivahvana eli noin 1,5 prosentin tasolla. Työllisyysasteen odotetaan vakiintuvan noin 72,5 prosenttiin ja työttömyysasteen 6,5 prosenttiin. Kansainvälinen talous luo riskejä esimerkiksi Brexitin ja euroalueen uuden kriisiytymisen muodossa.

STTK:n puheenjohtajan Antti Palolan mielestä kansainvälisen talouden kasvun hidastuessa on tärkeää, että Suomessa noudatetaan vakaata ja ennustettavaa talouspolitiikkaa.
– Jos kasvu hidastuu, työllisyysasteen nostaminen 75 prosenttiin muodostuu erittäin haastavaksi. Seuraavalta hallitukselta STTK odottaa erittäin aktiivisia työvoimapolitiikan toimia, kuten työnhakupalveluiden kehittämistä ja panostuksia työllisyysmäärärahoihin. Työllisyyden vahvistamiseksi tarvitaan myös toimia osaamisen kehittämiseksi sekä työperäisen maahanmuuton ohjelma, jolla osaltaan torjutaan työikäisen väestön vähenemistä, Palola esittää.

Yksityiset investoinnit selvässä laskussa

PT arvioi yksityisten investointien olevan voimakkaassa laskussa. Vuonna 2018 kasvu oli yli kolme prosenttia, mutta tänä vuonna enää 1,9 prosenttia. Seuraavana vuonna yksityisten investointien odotetaan laskevan 0,7 prosenttia.
– TKI-investointien osuus on kasvatettava neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta. Tuottavuuden nosto vaatii laajoja panostuksia tutkimukseen, kehittämiseen ja osaamiseen. Valtiolla on tässä oltava aktiivinen rahoitusta ohjaava rooli. Kestävä talous ja digitalisaation eteneminen edellyttävät yhtä aikaa kannusteita ja velvoitteita, Palola sanoo.

Suomen on myös kyettävä vastaamaan ilmastonmuutoksen aiheuttamiin haasteisiin.
– Tavoite vähähiiliseen ja kestävään Suomeen siirtymiseksi on oikea, mutta siirtymän on oltava taloudellisesti ja sosiaalisesti oikeudenmukainen. Siinä on huomioitava erityisesti työllisyysvaikutukset, ja ilmastopolitiikan kunnianhimoiset tavoitteet on sidottava lainsäädännön ja budjettien valmisteluun, Palola korostaa.

STTK on poliittisesti sitoutumaton ja moniarvoinen koulutettujen ammattilaisten keskusjärjestö, johon kuuluu 15 jäsenliittoa ja noin 505 000 jäsentä. Visiomme on menestyvä Suomi, jossa yhteistyöllä rakennamme maailman parasta työelämää ja hyvinvointia. Olemme työssämme avoimia, oikeudenmukaisia, uudistusmielisiä ja rohkeita.

Ajankohtaista

20.12.2024

Ammattiliitto Jyty on tyytyväinen kunta-alan palkkausjärjestelmän uudistukseen

Lue
19.12.2024

Vaikeiden aikojen vastapainoksi tarvitsemme uskoa, toivoa ja rohkeutta

Lue
19.12.2024

Tehy hyväksyi neuvottelutuloksen yksityisen ensihoitopalvelualan työriidassa: Palkkoja korotetaan, useita parannuksia työehtoihin 

Lue
19.12.2024

Toimisto suljettu 23.12.2024 – 6.1.2025

Lue
18.12.2024

Patrick Tiainen on STTK:n Tulevaisuuden tekijä 2024 

Lue
18.12.2024

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola edustajistossa: Nyt on palkankorotusten vuoro

Lue
18.12.2024

Puheenjohtaja Palolan puhe STTK:n edustajiston kokouksessa

Lue
18.12.2024

Edustajiston puheenjohtajan Kristiina Lindroosin puhe

Lue