Jyty: Maatalouslomitus tulee säilyttää julkisena palveluna

Edellisen hallituksen suunnitelmissa oli siirtää maatalouslomituksen järjestämis- ja tuottamisvastuu kunnilta ja Maatalousyrittäjien eläkelaitokselta (Mela) maakunnille. Nyt maakuntauudistuksen kaaduttua maatalouslomittajille ja maatalousyrittäjille on jäänyt epävarmuus tulevasta.

Maatalouslomitus tulee jatkossakin säilyttää julkisena palveluna ja osana suomalaista sosiaaliturvaa, Jytyn puheenjohtaja Maija Pihlajamäki korosti juhlapuheessaan Maatalouslomittajat ry:n 40-vuotisjuhlassa Ylihärmässä 27. huhtikuuta.

Jytyn puheenjohtajan mukaan lomituspalveluja ei pidä yhtiöittää, kuten edellinen hallitus yritti tehdä. Lomituksen tuottamisvastuualueita pitää kuitenkin tarvittaessa kasvattaa nykyistä suuremmille yksiköille, koska alueiden asiakasmäärät vähenevät jatkuvasti.

Osa-aikaisuuden ongelmaan löydettävä pysyviä ratkaisuja

Lomituksen keskeiseen kipukohtaan, työn osa-aikaisuuteen, ei ole edelleenkään kyetty löytämään kestäviä ratkaisuja. Noin puolet lomittajista tekee osa-aikaista työtä, jolloin työstä saatavalla palkalla on vaikea tulla toimeen.

Yksi ratkaisu voisi olla kaikkien päivän aikana tehtävien työmatkojen korvaaminen. Varsinkin maitotiloilla työskentelevillä lomittajilla saattaa olla 4 päivittäistä työmatkaa, joista kahta ei hyvitetä lainkaan.

Työpäivät voivat muodostua todella pitkiksi, vaikka työ olisi virallisesti osa-aikaista, sillä päivittäiseen työmatkaan omalla autolla kuluu useita tunteja. Tällöin työhön sidotusta ajasta tulee pitkä, mutta palkkaa saa vain osasta työpäivää.

Lomittajan työaika on äärimmäisen joustava, sillä vuorokautinen ylityöraja on jopa 12 tuntia. Työmatkojen huomioimisen lisäksi vuorokautisen ylityökorvauksen aikarajaa tulee laskea 9 tuntiin, Pihlajamäki edellyttää.

Lomituksen osa-aikaisuuden ongelmaa voisi korjata myös henkilökohtaisen lomitusoikeuden muuttamisella tilakohtaiseksi, jota lomitusjärjestelmien uudistamistyöryhmä ajoi jo pari vuotta sitten.

Maatalouslomittajat tulee palkata kokoaikaisiksi työntekijöiksi ja pitkät työmatkat tulee huomioida. Tällä tavalla voidaan turvata lomittajien riittävä toimeentulo ja ammattitaitoisen työvoiman saanti, Jytyn puheenjohtaja päättää.

Lisätietoja: Jytyn puheenjohtaja Maija Pihlajamäki, puh. 0400 537 756

***

Jyty: Maatalouslomittajien osa-aikaisuus hälyttävää – työpaikat katoavat

Ajankohtaista

22.1.2025

Vähimmäispalkkadirektiivin kohtaloa ei ole sinetöity

Lue
21.1.2025

EU:n turvallisuuden ja kilpailukyvyn vahvistaminen ei saa merkitä työelämän unohtamista

Lue
21.1.2025

Synkästä syksystä sote-vaalikevääseen  

Lue
20.1.2025

Eläkeneuvotteluissa saavutettiin neuvottelutulos

Lue
17.1.2025

Pro ilmoitti lakoista teknologiateollisuuteen sekä kemianteollisuuteen

Lue
17.1.2025

Lotta Nuotio Tehyn vastaavaksi viestintäasiantuntijaksi 

Lue
17.1.2025

Onnistunut työllisyydenhoito elinvoimaisen kunnan keskiössä  

Lue
15.1.2025

Suomen pelastusalan ammattilaiset SPAL liittyy Ammattiliitto Jytyyn

Lue