Määräaikaisuudet syövät nuorten ja naisten luottamusta työmarkkinoihin

Elinkeinoelämän keskusliiton julkistamat keinot työllisyysasteen nostoon eivät kaikilta osin nuoren mieltä lämmitä. Varsinkaan kohta, jossa vaaditaan helpottamaan määräaikaisten työsopimusten tekemistä nykyistä kevyemmin perustein.

Määräaikaisten työsuhteiden lisääntyminen ei lisää luottamusta työmarkkinoilla. Epätyypilliset työsuhteet aiheuttavat tutkitusti epävarmuutta tulevaisuudesta, heikompaa ja epävakaata toimeentuloa sekä vaikeutta edetä uralla. Suomen pankin artikkelissa puolestaan on todettu, että nuorempien ikäluokkien ansiokehitys on jopa pysähtynyt ja heidän tulonsa eivät yllä vanhempien sukupolven tasolle tai ainakaan sen yli.

Kyse on myös tasa-arvosta. Määräaikaiset työsuhteet ovat kasautuneet erityisesti nuorille ja korkeasti koulutetuille naisille.

Määräaikaiset työsuhteet ovat erityisesti nuorten ongelma

Määräaikaiset työsuhteet ovat erityisesti nuorten ongelma. Eurostatin tutkimuksen mukaan suomalaisista 15–24-vuotiaista 48,6 prosenttia ilmoittaa tekevänsä määräaikaista työtä yksinkertaisesti siksi, että pysyvää työtä ei ole löytynyt.

Kyse on myös tasa-arvosta. Määräaikaiset työsuhteet ovat kasautuneet erityisesti nuorille ja korkeasti koulutetuille naisille. Esimerkiksi vuonna 2017 naispalkansaajista määräaikaisia oli THL:n tilastojen mukaan 19 prosenttia ja miespalkansaajista noin 13 prosenttia. Todennäköisesti elinkeinoelämän ehdottama ”uudistus” kolahtaisi kipeimmin nuoriin naisiin, joiden työmarkkinatilannetta pitäisi päin vastoin kaikin puolin vahvistaa.

Nykyisessä huoltosuhteen vajeessa tarvitaan sellaista oikeudenmukaista työmarkkinapolitiikkaa, joka lisää luottamusta tulevaisuuteen ja työelämään. Tulevaisuutta on vaikea yhtään pidemmälle suunnitella, jos varmuutta toimeentulosta tai työelämästä ei ole. Määräaikainen työsuhde tulee jatkossakin voida sopia vain perustellusta syystä.

Saana Simonen
STTK-Opiskelijoiden puheenjohtaja

Pitkittynyt taantuma heikentää nuorten sukupolvien asemaa Suomessa -artikkeli

***

Onko tässä yksi syy nuorten uupumiseen? – vain noin puolet alle 30-vuotiaista saa halutessaan lain takaaman kesäloman

Ajankohtaista

20.12.2024

Ammattiliitto Jyty on tyytyväinen kunta-alan palkkausjärjestelmän uudistukseen

Lue
19.12.2024

Vaikeiden aikojen vastapainoksi tarvitsemme uskoa, toivoa ja rohkeutta

Lue
19.12.2024

Tehy hyväksyi neuvottelutuloksen yksityisen ensihoitopalvelualan työriidassa: Palkkoja korotetaan, useita parannuksia työehtoihin 

Lue
19.12.2024

Toimisto suljettu 23.12.2024 – 6.1.2025

Lue
18.12.2024

Patrick Tiainen on STTK:n Tulevaisuuden tekijä 2024 

Lue
18.12.2024

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola edustajistossa: Nyt on palkankorotusten vuoro

Lue
18.12.2024

Puheenjohtaja Palolan puhe STTK:n edustajiston kokouksessa

Lue
18.12.2024

Edustajiston puheenjohtajan Kristiina Lindroosin puhe

Lue