Yt-laki uudistettava irtisanomislaista työntekijöiden asemaa vahvistavaksi

Yt-lain uudistaminen

Työ- ja elinkeinoministeriö on julkaissut yhteistoimintalain uudistamista koskevan kolmikantaisen työryhmän väliraportin. Raportissa on kuvattu lain uudistamisen erilaisia suuntaviivoja ja etenemisvaihtoehtoja.

STTK pitää yhteistoimintalain uudistamista tarpeellisena ja on esittänyt oman mallinsa lain uudistamiseksi reilu kaksi vuotta sitten.

Nykyinen yt-laki ei toimi tavoitteensa mukaisesti

– Nykyinen laki ei käytännössä toimi tavoitteensa mukaisesti, eli aito yhteistoiminta ja vuorovaikutus eivät toimi työpaikoilla riittävän hyvin. Laki onkin saanut puhekielessä nimen irtisanomislaki, johtaja Katarina Murto perustelee uudistamistarvetta.

Nykyinen laki ei käytännössä toimi tavoitteensa mukaisesti, eli aito yhteistoiminta ja vuorovaikutus eivät toimi työpaikoilla riittävän hyvin.

STTK pitää myös hallitusohjelman lähtökohtia ja tavoitteita yhteistoimintalain uudistamiseksi hyvinä.

– On tärkeää, että uudistuksessa henkilöstön asemaa, tiedonsaantia, vaikutusmahdollisuuksia sekä aloiteoikeutta parannetaan. Vain siten voidaan edistää jatkuvaa, toimivaa ja tuloksellista vuoropuhelua sekä luottamusta työpaikoilla. Tämä puolestaan parantaa tuottavuutta, mikä on sekä työntekijöiden että yritysten etu. Vähentämismenettelyä koskeva prosessi on työntekijöiden oikeusturvan kannalta tärkeää ja myös siinä henkilöstön tiedonsaantia, vaikutusmahdollisuuksia ja henkilöstön esittämien vaihtoehtojen merkitystä on vahvistettava, Murto painottaa.

Teknologian kehitys edellyttää, että työpaikoilla on ennakoitava ja varauduttava nykyistä paremmin muutoksiin. Työpaikan kilpailukyvyn vahvistaminen tapahtuu hyvinvoivan ja osaavan henkilöstön varassa.
-Työhyvinvoinnin ja työssä jaksamisen edistäminen ovat työurien pidentämistavoitteen ja tuottavuuden näkökulmasta välttämättömiä. Työelämän kiihtyvä muutos edellyttää myös ennakoivaa osaamisen kehittämistä ja osaamiskartoituksia työpaikalla. Nämä on huomioitava yt-lain uudistamisessa.

Kolmikantainen työryhmä jatkaa työtään. Toimeksiannon mukainen määräaika on 31.3.2020.

Lisätietoja STTK:ssa: Katarina Murto, puhelin 050 568 9188.

STTK on poliittisesti sitoutumaton ja moniarvoinen koulutettujen ammattilaisten keskusjärjestö, johon kuuluu 15 jäsenliittoa ja noin 500 000 jäsentä. Visiomme on menestyvä Suomi, jossa yhteistyöllä rakennamme maailman parasta työelämää ja hyvinvointia. Olemme työssämme avoimia, oikeudenmukaisia, uudistusmielisiä ja rohkeita.

***

YT-laki uudistettava rohkeasti

STTK kannattaa yhteistoimintalain täysremonttia

STTK: Yt-lain uudistaminen edesauttaisi paikallisen sopimisen etenemistä käytännössä

Ajankohtaista

4.7.2024

Yleistukea pukkaa

Lue
1.7.2024

Seuraavaksi saksitaan palkkatuki

Lue
28.6.2024

Toimisto suljettu 1.7.-4.8.

Lue
28.6.2024

SAK, Akava ja STTK vastustavat yhteistoimintalakiin esitettyjä muutoksia

Lue
28.6.2024

Mitä uusi EU-parlamenttikausi merkitsee palkansaajille?

Lue
28.6.2024

STTK: Samapalkkaisuus­ohjelman jatkaminen on tärkeää, myös liittojen yhteistyötä tasa-arvon edistämiseksi tarvitaan 

Lue
28.6.2024

Työtapaturma- ja ammatti-tautivakuutuksen, liikennevakuutuksen ja potilasvakuutuksen lainsäädännön muuttaminen, HE

Lue
28.6.2024

Lausunto Euroopan unionin hiilirajamekanismia koskevan asetuksen toimeenpanosta

Lue