Tulo- ja kustannuskehityksen selvitystoimikunta (Tukuseto) on selvittänyt ansioiden, hintojen, ostovoiman ja kilpailukyvyn kehitystä raportissaan Talousnäkymät ja palkanmuodostus. Tukuseton mukaan palkansaajien yhteenlaskettu ostovoima kasvaa tänä vuonna 2 ½ prosenttia. Myös ensi vuonna arvioidaan palkansaajien ostovoiman kasvavan 1 ½ prosenttia ja vuonna 2021 vielä 2 prosenttia.
– Palkansaajien ostovoiman kasvu tukee kotimarkkinoiden toimintaa lähivuosina. Tämä on tärkeää, kun viennin näkymät ovat kauppasodan vuoksi sumuiset. Syksyn työmarkkinakierroksella tulisi kyetä yhdistämään ostovoimaa tukevat ja kilpailukyvyn säilyttävät palkkaratkaisut, STTK:n ekonomisti Seppo Nevalainen sanoo.
Raportissa todetaan, että työllisyys kehittyi viime vuonna erittäin myönteisesti ja työllisyysaste kohosi vuoden lopussa 72 ½ prosenttiin. Työllisyyden parantuminen on kuitenkin tänä vuonna hidastunut selvästi. Työllisyyden kasvu jatkuu hitaana myös lähitulevaisuudessa raportin mukaan.
Tarvitaan uusia työllisyystoimia, joilla työllisyysaste saadaan nostettua 75 prosenttiin vaalikauden loppuun mennessä.
– Tarvitaan uusia työllisyystoimia, joilla työllisyysaste saadaan nostettua 75 prosenttiin vaalikauden loppuun mennessä. Vain korkea työllisyysaste turvaa julkisen talouden kestävyyden ja hyvinvointipalveluiden kehittämisen. Myönteistä on, että työmarkkinajärjestöt ja maan hallitus käynnistävät kolmikantaisen valmistelun uusien työllisyystoimien löytämiseksi, Nevalainen toteaa.
Hintakilpailukyky hieman heikentyy parin seuraavan vuoden aikana. Takana on kuitenkin muutaman vuoden ajanjakso, jolloin hintakilpailukyky parantui tärkeimpiin kilpailijamaihin verrattuna huomattavasti.
– Hintakilpailukyvyn ohella tulee kiinnittää huomiota kasvukilpailukykyyn. Tutkimus- ja kehittämispanostukset ja koulutus on nostettu uudessa hallitusohjemassa tärkeään asemaan, mikä parantaa kasvukilpailukykyä. Tuottavuuskehityksen nopeuttaminen talouden rakenteita uudistamalla on lähivuosien tärkeä talouspoliittinen tavoite, Nevalainen sanoo.
Lue Tulo- ja kustannuskehityksen selvitystoimikunnan tuore palkanmuodostuksen seurantaraportti. Lisää aiheesta myös Valtiovarainministeriön tiedotteessa.