Budjettiesitys 2020 – onko vastasyklisyys unohtunut talouskeskustelusta?

Valtiovarainministeri Lintilän ensimmäinen budjettiesitys on julkaistu. Suuria yllätyksiä se ei sisällä – eikä budjettiesitys ole huono. Havainto tuotannollisten investointien vähäisyydestä vertailumaihin nähden on oikea. Samoin talouspolitiikan ennustettavuuden tärkeä merkitys investoinneille ja talouskasvulle. Ministeri Lintilän viesti Business Finlandin rahoittamisesta ja tempoilevien muutosten puuttumisesta on otettu myönteisesti vastaan.

Suurin kysymysmerkki budjetin ympärillä käytävässä keskustelussa liittyykin talouspolitiikan viritykseen. Suomessa ollaan yhtä mieltä siitä, että kasvun ennusteet ovat heikentyneet ja maailmalta tulee kehnoja talousuutisia. Johtopäätökset vaihtelevat laidasta laitaan.

Perinteinen talouspolitiikan lähtökohta on talouden syklien tasaaminen

Perinteinen talouspolitiikan lähtökohta on, että talouden syklejä tulee pyrkiä tasaamaan – ei vahvistamaan. Tämä ajatuskulku näkyy vahvasti myös tuoreessa hallitusohjelmassa.

Nyt oppositiojohto ja politiikan kommentaattorit ehdottavat taloussuhdanteen potentiaaliseen heikkenemiseen reagoimista siten, että julkisia menoja leikattaisiin. Valtion velkaantumista kauhistellaan, vaikka valtion pitkän lainan korko laski -0,3 prosenttiin. Siis kolme prosentin kymmenystä pakkaselle.

Jos heikkenevään taloussuhdanteeseen reagoidaan leikkaamalla menoja, se vahvistaa suhdannevaihtelua.

Jos heikkenevään taloussuhdanteeseen reagoidaan leikkaamalla menoja, se vahvistaa suhdannevaihtelua. Laskukausi syvenee, jos yksityissektorin lisäksi julkinen sektori painuu kaakkoon.

Valtion budjetti - elvytystä vai säästöjä?

Hallituksen politiikan linja suhtautumisessa sykleihin varmistuu vasta myöhemmin. Hallitus on ilmaissut tarkastelevansa asiaa erityisesti syksyn 2020 budjettiriihen yhteydessä. Hallitusohjelmaneuvottelujen päätöksen mukaan uusia sovittuja menoja tarkastellaan uudelleen, jos työllisyys- ja talouskasvuennusteista on jääty riittävästi jälkeen – verrattuna vallitsevaan taloussykliin. Tarkempi menetelmä tähän jätettiin toki kirjaamatta, koska lähtökohdan on oltava toivotun työllisyyskehityksen toteutuminen.

Toivottavasti vastasyklisyys ei ole unohtunut talouspolitiikasta. Lyhytaikaista velkaelvytystä ei pidä pelätä – varsinkaan kun valtionvelan korko on pakkasella.

Antti Koskela, ekonomisti, STTK

***

STTK: Palkkatukeen ja te-toimistojen palveluihin panostettava heti hallituskauden alussa

Ajankohtaista

4.7.2024

Yleistukea pukkaa

Lue
1.7.2024

Seuraavaksi saksitaan palkkatuki

Lue
28.6.2024

Toimisto suljettu 1.7.-4.8.

Lue
28.6.2024

SAK, Akava ja STTK vastustavat yhteistoimintalakiin esitettyjä muutoksia

Lue
28.6.2024

Mitä uusi EU-parlamenttikausi merkitsee palkansaajille?

Lue
28.6.2024

STTK: Samapalkkaisuus­ohjelman jatkaminen on tärkeää, myös liittojen yhteistyötä tasa-arvon edistämiseksi tarvitaan 

Lue
28.6.2024

Työtapaturma- ja ammatti-tautivakuutuksen, liikennevakuutuksen ja potilasvakuutuksen lainsäädännön muuttaminen, HE

Lue
28.6.2024

Lausunto Euroopan unionin hiilirajamekanismia koskevan asetuksen toimeenpanosta

Lue