Kesäduunari-info: Monta pätkää ketjussa? Määräaikainen työsuhde edellyttää perusteltua syytä

Nuori kahvilatyöntekijä

SAK:n, Akavan ja STTK:n Kesäduunari-infon neuvoja muistuttaa kesätyöntekijöitä huolehtimaan, että mahdollisesti kesän jälkeen jatkuva määräaikainen työsopimus on lain mukainen. Maksuttomaan Kesäduunari-infoon on tullut kesän aikana jonkin verran yhteydenottoja nuorilta, joiden työsopimusta on ketjutettu kerran kuukaudessa jo pidemmän aikaa.

– Määräaikaisuuteen on oltava perusteltu syy, muistuttaa Kesäduunari-infon neuvoja Liisa Lehtonen.

Lehtosen mukaan tilanteet toki vaihtelevat, ja työsuhteen määräaikaisuuden perusteita on aina tarkasteltava tapauskohtaisesti. Myös poikkeuksia on esimerkiksi pitkäaikaistyöttömien työllistämisen kohdalla.

– Ruuhkahuipun tasaaminen on tavanomainen syy määräaikaiselle työsuhteelle, mutta se ei yleensä käy perustellusta syystä enää silloin, kun työsuhde tosiasiassa jatkuu ympäri vuoden ja työsopimus uusitaan lukuisia kertoja. Tällöin on usein kyse pysyvästä työvoiman tarpeesta, jolloin työtehtävään tulee palkata vakituinen työntekijä, Lehtonen huomauttaa.

Eniten kysymyksiä Kesäduunari-infoon on tullut palkasta ja palkkasaatavista, joista kysyi noin kaksi viidestä (40 %) yhteydenottajasta. Työajoista on kysynyt noin joka neljäs (24 %) ja työsopimuksesta noin 17 prosenttia yhteydenottajista.

– Palkkauksen osalta kesätyöntekijät haluavat yleensä tarkistaa, millaista peruspalkkaa ja mitä lisiä heidän kuuluu saada. Lisäksi kysymyksiä on tullut paljon epäselvästi laadituista työsopimuksista ja perutuista työvuoroista.

– Loppukesästä infoon tulleet kysymykset ovat sivunneet melko paljon lomakorvauksia, lomarahoja ja työsuhteen päättämistä. Myös työtodistuksen sisältö on ollut esillä.

Kesäduunari-info on auttanut kesällä sekä työntekijöitä että työnantajia. Nuori ei myöskään ota aina yhteyttä itse, vaan sen tekee hänen puolestaan joku läheinen esimerkiksi äiti tai isä.

– Nuorista työntekijöistä Kesäduunari-infoon ovat ottaneet yhteyttä esimerkiksi kahvilatyöntekijät, kiinteistöpalvelutyöntekijä sekä jäätelön- ja marjanmyyjät. Myös eri alojen, muun muassa sosiaali- ja terveysalan, korkeakouluopiskelijoita on ollut minuun yhteydessä, kertoo Lehtonen.

Kesäduunari-info palvelee elokuun loppuun asti

Kesäduunari-info on avoinna vielä ensi viikon eli perjantaihin 30. elokuuta asti. Kesäduunarineuvojan tavoittaa numerosta 0800 179 279 arkisin klo 9–15.

Käytössäsi on myös Kesäduunari-infon sivuilta löytyvä sähköinen yhteydenottolomake. Neuvontaa saat suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Palveluun voi ottaa yhteyttä nimettömänä.

Tietoa ja neuvoja on Kesäduunari-infon verkkosivuilla www.kesaduunari.fi. Ennen yhteydenottoa voit tutustua usein kysyttyjen kysymyksien vastauksiin. Lisäksi kannattaa tutustua kesäduunarin muistilistaan.

***

Tervetuloa työelämään – työn eri muodot

Totta vai tarua työelämästä?

Ajankohtaista

21.1.2025

EU:n turvallisuuden ja kilpailukyvyn vahvistaminen ei saa merkitä työelämän unohtamista

Lue
21.1.2025

Synkästä syksystä sote-vaalikevääseen  

Lue
20.1.2025

Eläkeneuvotteluissa saavutettiin neuvottelutulos

Lue
17.1.2025

Pro ilmoitti lakoista teknologiateollisuuteen sekä kemianteollisuuteen

Lue
17.1.2025

Lotta Nuotio Tehyn vastaavaksi viestintäasiantuntijaksi 

Lue
17.1.2025

Onnistunut työllisyydenhoito elinvoimaisen kunnan keskiössä  

Lue
15.1.2025

Suomen pelastusalan ammattilaiset SPAL liittyy Ammattiliitto Jytyyn

Lue
15.1.2025

Henkilöstön hallintoedustus yrityksissä jää Suomessa silmänlumeeksi

Lue