Tehy: Sosiaali- ja terveyskeskukset uudistuvat kehittämällä työnjakoa

Sote-uudistus ja henkilöstön asema

Uudelleen käynnistyneessä sote-uudistuksessa on Tehyn mielestä olennaista rakentaa toimiva kokonaisuus, joka turvaa hoidon saatavuuden. Kokonaisuus koostuu perustason sosiaali- ja terveyspalveluista, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä sekä erikoissairaanhoidosta.

Terveyskeskuksissa vastaanottavat ja hoitavat potilaita muutkin ammattiryhmät kuin lääkärit. Vuonna 2018 perusterveydenhuollon noin kymmenestä miljoonasta vastaanottokäynnistä noin puolet suuntautui sairaanhoitajien ja terveydenhoitajien luo.

– Työnjaon kehittäminen ja päällekkäisyyksien poistaminen on keinoja, joilla hoidon saatavuutta voidaan parantaa, sanoo Tehyn kehittämispäällikkö Sari Viinikainen.

Sairaanhoitajan, terveydenhoitajan, kätilön, fysioterapeutin ja suuhygienistin suoravastaanottoja pitää lisätä ja kehittää. Kaikkien potilaiden ei ole välttämätöntä perusterveydenhuollossa tavata lääkäriä. Esimerkiksi fysioterapeutit voivat arvioida neurologisia sairauksia sairastavien toimintakykyä ennen lääkärin vastaanotolle menoa. Myös hoitajien rajattua lääkkeen määräämistä pitää hyödyntää nykyistä enemmän.

Kokeneen hoitajan tekemä hoidon tarpeen arviointi ohjaa potilaan suoraan sille ammattilaiselle, jolta hän saa parhaiten apua. Potilaat eivät läheskään aina itse pysty arvioimaan kenen vastaanotolle heidän kannattaisi hakeutua. Osa päättyy perusterveydenhuoltoon kuuluvan vaivan kanssa päivystykseen, koska ei saa aikaa terveyskeskuksesta.

Sote-uudistuksessa panostettava terveyden edistämiseen ja ennaltaehkäisyyn

Euroopan unionin tasolla 97 prosenttia terveysbudjettien varoista kohdistuu sairauksien hoitoon. Ennaltaehkäisyn osuus on vain kolme prosenttia.

– Sote-uudistuksessa on ymmärrettävä vihdoin panostaa terveyden edistämiseen ja ennaltaehkäisyyn sen sijaan, että panostetaan vasta sairauksien hoitoon.

Tehy kannattaa sote-uudistuksen tavoitteita eli palvelujen saatavuutta ja yhdenvertaisuutta, hyvinvointi- ja terveyserojen kaventamista, terveyden edistämisen ja kuntoutuksen vahvistamista, ammattitaitoisen työvoiman turvaamista, väestörakenteen muutoksen haasteisiin vastaamista ja kustannusten kasvun hillitsemistä.

Lisätietoja: Yhteiskunta ja kehittäminen -toimialan johtaja Kirsi Sillanpää, p. 040 8207 848
Kehittämispäällikkö Sari Viinikainen, p. 040 7793 637

Ajankohtaista

20.12.2024

Ammattiliitto Jyty on tyytyväinen kunta-alan palkkausjärjestelmän uudistukseen

Lue
19.12.2024

Vaikeiden aikojen vastapainoksi tarvitsemme uskoa, toivoa ja rohkeutta

Lue
19.12.2024

Tehy hyväksyi neuvottelutuloksen yksityisen ensihoitopalvelualan työriidassa: Palkkoja korotetaan, useita parannuksia työehtoihin 

Lue
19.12.2024

Toimisto suljettu 23.12.2024 – 6.1.2025

Lue
18.12.2024

Patrick Tiainen on STTK:n Tulevaisuuden tekijä 2024 

Lue
18.12.2024

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola edustajistossa: Nyt on palkankorotusten vuoro

Lue
18.12.2024

Puheenjohtaja Palolan puhe STTK:n edustajiston kokouksessa

Lue
18.12.2024

Edustajiston puheenjohtajan Kristiina Lindroosin puhe

Lue