– Nyt käytävällä liittokierroksella neuvotellaan kymmenien tuhansien prolaisten työehdoista ja palkoista. On oikein ja kohtuullista, että pidämme jäsenistömme ajan tasalla neuvotteluiden etenemisestä ja myös työnantajien tavoitteista, edustajiston puheenjohtaja Osmo Salo linjasi syyskokouksessa lauantaina 16. marraskuuta 2019..
Ammattiliitto Pro on syksyn aikana omaksunut entistä avoimemman tiedotuslinjan. Esimerkiksi teknologiateollisuuden keskeiset tavoitteet on avattu Pron alalla työskenteleville luottamusmiehille.
– Samalla tavalla kuin palkka-avoimuus saa ihmiset huomaamaan palkkauksen kipukohdat, myös neuvottelutavoitteiden avoin viestintä edistää jäseniä huomaamaan neuvottelujen ongelmakohdat. Heidän, joiden asioista neuvotellaan, on hyvä olla tietoisia neuvotteluiden sisällöistä, Salo toteaa.
Pron ja työnantajaliittojen neuvottelutavoitteet ovat vielä hyvin kaukana toisistaan
Pro tavoittelee neuvotteluissa jäsenilleen ostovoimaa parantavaa palkkaratkaisua ja kiky-sopimuksen mukaisen 24 tunnin työajan pidennyksen poistoa ilman kustannusvaikutuksia. Lisäksi tavoitellaan muun muassa paikallisen sopimisen edellytysten kehittämistä.
Työnantajapöydän neuvottelutavoitteissa on ollut kymmeniä heikennysesityksiä, esimerkiksi lomarahojen puolittaminen, työajan palkaton lisääminen, lakko-oikeuden rajaaminen ja jäsenmaksun työnantajaperinnän lopettaminen.
Työnantajien vaatimukset ovat liiton puheenjohtaja Jorma Malisen mielestä kohtuuttomia, ja neuvottelut ovat edenneet hitaasti.
– Ykkösasiana on, että kiky-tunneista saadaan ratkaisu. Palkattoman työn aika on nyt ohi. Sen jälkeen neuvottelemme palkankorotuksista ja muista tavoitteista, Malinen linjaa.
Edustajisto muistuttaa, että työnantajat saivat kilpailukykysopimuksella miljardiluokan tulonsiirtoja palkansaajilta, kun sovittiin työttömyysvakuutus- ja työeläkemaksun siirrosta palkansaajille. STTK on laskenut, että sosiaalivakuutusmaksujen muutosten tuoma hyöty yrityksille vuoden 2018 palkkasumman perusteella on vuositasolla 1-2 miljardia ja kumulatiivisesti noin 6,5 miljardia.
Lisätiedot: Osmo Salo, Edustajiston puheenjohtaja, p. 046 920 5149