Sukupolvivaikutusten arvio mukaan työllistämistoimiin

Nuorten asema työelämässä

Kuluneen viikon aikana on keskusteltu Helsingin Sanomien artikkelista, joka esitteli hallituksen työllistämistoimia. Työllistämistoimissa vilautettiin vaihtoehtoina muun muassa jonkinlaista opintoaikojen lyhentämistä sekä nuorten työntekijöiden heikompaa irtisanomissuojaa. Molemmat keinoista iskevät suoraan nuorempaan sukupolveen. Ne eivät ole lainkaan oikeudenmukaisia sukupolvien välisen tasa-arvon näkökulmasta.

Työllisyyttä ei pidä yrittää nostaa heikentämällä nuoremman sukupolven työehtoja tai oikeutta opiskeluun. Nuoret uhkaavat muutenkin ensimmäisiä kertoja jäädä tulokehitykseltään heikompaan asemaan kuin edellinen sukupolvi.  Tämä ei kerro hyvin onnistuneesta sukupolvipolitiikasta.

Tällä hetkellä maassamme on alueita, joilla mielenterveyshäiriöt ovat yleisin sairauspoissaolojen syy. Tämä näkyy varsinkin nuorissa ikäluokissa ja valitettavasti jo koulutuksen aikana. Sitä suuremmalla syyllä nuoremman ikäluokan tilanteen kurjistaminen ei ole millään tavoin järkevää eikä kestävää.

Nuoret uhkaavat muutenkin ensimmäisiä kertoja jäädä tulokehitykseltään heikompaan asemaan kuin edellinen sukupolvi.

Ylipäätään vastakkainasettelu ikäryhmien välillä ei ole rakentavaa. Meidän on yhdessä etsittävä ratkaisuja työllisyyden parantamiseen, terveemmän väestörakenteen edistämiseen ja sukupolvien välisen oikeudenmukaisuuteen.

Työllisyystoimia ja päätöksiä valmisteltaessa on huomioitava niiden pitkäaikais- ja sukupolvivaikutukset eri väestöryhmiin sekä päätösten vaikutukset kokonaisvaltaiseen työkykyyn ja hyvinvointiin.

Viime aikoina on myös herätty Suomen todella matalaan syntyvyyteen. On monia mielipiteitä, miten nuorten taloudellinen- tai työmarkkinatilanne vaikuttaa syntyvyyteen. Nuorten kyykyttäminen siihen tuskin ainakaan auttaa.

Saana Simonen
STTK-Opiskelijoiden puheenjohtaja

***

STTK: Nuorten työmarkkina-asemaa vahvistettava, työelämätieto opetussuunnitelmiin

Ajankohtaista

4.7.2024

Yleistukea pukkaa

Lue
1.7.2024

Seuraavaksi saksitaan palkkatuki

Lue
28.6.2024

Toimisto suljettu 1.7.-4.8.

Lue
28.6.2024

SAK, Akava ja STTK vastustavat yhteistoimintalakiin esitettyjä muutoksia

Lue
28.6.2024

Mitä uusi EU-parlamenttikausi merkitsee palkansaajille?

Lue
28.6.2024

STTK: Samapalkkaisuus­ohjelman jatkaminen on tärkeää, myös liittojen yhteistyötä tasa-arvon edistämiseksi tarvitaan 

Lue
28.6.2024

Työtapaturma- ja ammatti-tautivakuutuksen, liikennevakuutuksen ja potilasvakuutuksen lainsäädännön muuttaminen, HE

Lue
28.6.2024

Lausunto Euroopan unionin hiilirajamekanismia koskevan asetuksen toimeenpanosta

Lue