Jyty: Vesi on perusoikeus – siitä tule tehdä kauppatavaraa

Vesi on perusoikeus

Jyväskylässä suunnitellaan julkisena palveluna toimineen kaupungin vesihuollon osittaista yksityistämistä. Myös muutamilla muilla paikkakunnilla julkinen vesihuolto aiotaan panna rahoiksi. Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jytyn puheenjohtaja Maija Pihlajamäki varoittaa, että useat kokemukset mm. Euroopassa osoittavat vesihuollon yksityistämisprojektien esimerkiksi 90-luvulla olevan karua luettavaa.

”Monet vesihuollon yksityistämiset epäonnistuivat. Vesihuoltoa on palautettu sittemmin takaisin julkiseksi toiminnaksi useissa Euroopan kaupungeissa, koska vesialan yritysten tuottamat palvelut ovat tulleet kansalaisille kalliiksi eikä palvelun laatu ole ollut riittävän hyvää. Yksityistämisten yhteydessä on puututtu myös vesilaitosten työntekijöiden oikeuksiin ja palkkaehtoihin”, huomauttaa Pihlajamäki.

Suomessa vesihuolto on toistaiseksi hoidettu vastuullisesti ja hyvin

Hän katsoo, että Suomessa vesihuolto on toistaiseksi hoidettu vastuullisesti ja hyvin. On kuitenkin tiedossa, että monet vesialan jättiyritykset esimerkiksi eri puolilla Eurooppaa tutkivat markkinoita – myös Suomessa – ja saattavat lähitulevaisuudessa antaa ostotarjouksia julkisista vesilaitoksista.

Jytyn puheenjohtaja vetoaakin kuntapäättäjiin, että he eivät toimisi samalla tavalla kuin 1990-luvun lopulla ja 2000-luvun alussa, jolloin kunnat rahapulassaan möivät energialaitoksensa. Karu esimerkki tolkuttomasta hintojen noususta Suomessa on myös Caruna-case, jossa Fortumin sähköverkot myytiin ulkomaalaisten sijoittajien 80-prosenttisesti omistamalle Carunalle. Sähkön siirtohinnat pompahtivat pilviin ja kärsijänä olivat kuluttajat.

Suomessa käynnistettiin tänään 31.1. kansalaisaloite ”Vesi on meidän – kansalaisaloite vesihuollon yksityistämisen estämiseksi”. Aloitteessa esitetään, että aloitteen pohjalta käynnistetään valmistelu sellaisen lainsäädännön luomiseksi, jolla estetään julkisomisteisten vesihuoltotoimintojen myyminen kaupallisille yksityisille toimijoille ja nykyinen omistus pidetään julkisen sektorin hallussa.

Aloitteen perusteluissa todetaan myös, että ”vesihuoltoon ei voi juurikaan syntyä kilpailua sen ollessa niin sanottu luonnollinen monopoli, jossa vain yksi toimija kykenee toimimaan markkinoilla. Ei ole millään tapaa realismia, että jollekin paikkakunnalle Suomessa rakennetaan kilpaileva vesihuoltoverkosto (esim. vesijohtoverkosto) jo olemassa olevan rinnalle”.

Lisätietoja: puheenjohtaja Maija Pihlajamäki, puh. 0400 537 756, maija.pihlajamaki@jytyliitto.fi

Jyty edustaa noin 50 000 kuntien, kuntayhtymien, seurakuntien ja yksityisten palveluksessa olevaa viran- ja toimenhaltijaa. Jäsenistöstä naisia on noin 84 prosenttia. Jyty on kunta-alan vanhin ammattiliitto ja STTK:n jäsenliitto.

Ajankohtaista

20.12.2024

Ammattiliitto Jyty on tyytyväinen kunta-alan palkkausjärjestelmän uudistukseen

Lue
19.12.2024

Vaikeiden aikojen vastapainoksi tarvitsemme uskoa, toivoa ja rohkeutta

Lue
19.12.2024

Tehy hyväksyi neuvottelutuloksen yksityisen ensihoitopalvelualan työriidassa: Palkkoja korotetaan, useita parannuksia työehtoihin 

Lue
19.12.2024

Toimisto suljettu 23.12.2024 – 6.1.2025

Lue
18.12.2024

Patrick Tiainen on STTK:n Tulevaisuuden tekijä 2024 

Lue
18.12.2024

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola edustajistossa: Nyt on palkankorotusten vuoro

Lue
18.12.2024

Puheenjohtaja Palolan puhe STTK:n edustajiston kokouksessa

Lue
18.12.2024

Edustajiston puheenjohtajan Kristiina Lindroosin puhe

Lue