SuPerin Silja Paavola: Vanhustenhoito ei parane vastakkainasettelulla

Vanhustenhoito

Vanhusten tehostetun palveluasumisen parantaminen ei tarkoita kotihoidon kurjistumista, sanoo Suomen lähi- ja perushoitajaliiton puheenjohtaja Silja Paavola. Julkisessa keskustelussa on menty vastakkainasetteluun, joka ei ole hedelmällinen eikä tarpeellinen tapa tervehdyttää vanhustenhoitoa.

Sitovan henkilöstömitoituksen vieminen lakiin on SuPerin pitkäaikainen tavoite. Se on ollut tarpeellinen, koska ilman sitovuutta on ajauduttu jopa potilasturvallisuutta vaarantaviin tilanteisiin. Valvontaviranomaiset ovat joutuneet toistuvasti puuttumaan nimenomaan henkilöstön vähyydestä johtuvaan hoidon riittämättömään laatuun.
– Raha ei voi olla esteenä sille, että vanhuksista huolehditaan ja vuosia odottaneet uudistukset toteutetaan. Hallitus on tässä nähdäkseni hyvällä tiellä, Paavola sanoo.

0,7 henkilöstömitoitus on ensimmäinen vaihe vanhustenhoidon parantamisessa

Hoivakriisi on avannut silmiä. Koko eduskunta, kaikki poliittiset ryhmät näyttävät olevan nyt yksimielisiä siitä, että vanhushoivan henkilöstömäärä on turvattava lailla.
– Hallitus ja ministeri Krista Kiuru ovat todenneet moneen kertaan, että 0,7 henkilöstömitoituksen vieminen lakiin on ensimmäinen vaihe vanhustenhoidon parantamisessa. Luotamme siihen, että hallitus toteuttaa tämän ja seuraavat vaiheet, joissa myös kotihoidon henkilöstömäärää parannetaan, Silja Paavola sanoo.

SuPer katsoo, että parannuksia on viimeinkin tehtävä, jotta luottamus yhteiskuntaan ja poliittiseen järjestelmään ylipäätään säilyy.

Kotihoitoon tarvitaan lisää hoitajia, kuten tarvitaan tehostettuun palveluasumiseenkin. Nämä tarpeet eivät syö toisiaan. Henkilöstöä riittää kyllä, kun alan vetovoimaisuus paranee.
– Se ei tule olemaan mikään ongelma. Koulutettuja hoitajia istuu tälläkin hetkellä marketin kassalla. He tulevat kyllä töihin, kun työtä pystyy taas tekemään eettisesti kestävällä tavalla, eikä robottina, Paavola sanoo.

Samaan aikaan kun puhutaan hoitajapulasta, alalla käytetään yllättävän paljon epätyypillisiä työsuhteita kuten osa-aikaisia sopimuksia. Näitä muuttamalla saadaan myös lisää työvoimaresurssia käyttöön.

SuPeriin kuuluu 90 000 sosiaali- ja terveys- sekä kasvatusalan ammattilaista, jotka työskentelevät julkisella ja yksityisellä sektorilla.

Lisätietoja:
SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola, 050 527 5085

Ajankohtaista

22.1.2025

Vähimmäispalkkadirektiivin kohtaloa ei ole sinetöity

Lue
21.1.2025

EU:n turvallisuuden ja kilpailukyvyn vahvistaminen ei saa merkitä työelämän unohtamista

Lue
21.1.2025

Synkästä syksystä sote-vaalikevääseen  

Lue
20.1.2025

Eläkeneuvotteluissa saavutettiin neuvottelutulos

Lue
17.1.2025

Pro ilmoitti lakoista teknologiateollisuuteen sekä kemianteollisuuteen

Lue
17.1.2025

Lotta Nuotio Tehyn vastaavaksi viestintäasiantuntijaksi 

Lue
17.1.2025

Onnistunut työllisyydenhoito elinvoimaisen kunnan keskiössä  

Lue
15.1.2025

Suomen pelastusalan ammattilaiset SPAL liittyy Ammattiliitto Jytyyn

Lue