Tehy: Työväkivalta on ongelma koko sote-alalla

Työpaikkojen käytäntöjä työväkivallan ehkäisyssä ja siihen puuttumisessa pitää Tehyn mielestä tehostaa. Työnantajan pitää selvittää ja arvioida työn vaarat nykyistä perusteellisemmin. Työnantaja ei seuraa tai arvioi työntekijöiden tekemiä haitta- ja läheltä piti –ilmoituksia riittävästi eikä korjaa ongelmia. Näin ollen työntekijät kokevat, että ilmoittaminen vie liikaa aikaa ja on turhaa.

Vastuu työn turvallisuudesta ja työsuojelusta on työturvallisuuslain mukaan työnantajilla.
Työpaikkaväkivalta vähentää sote-alan vetovoimaa entistään. Sote-alan työ kuormittaa tekijäänsä sekä fyysisesti että psyykkisesti. Väkivalta ja sen uhka ovat kohtuuton lisä muun kuormituksen päälle.

– Väkivaltaa on niin usein, että se arkipäiväistyy työpaikalla. Jokaisen pitää saada tehdä työnsä turvassa, sanoo johtaja Kirsi Sillanpää Tehystä.
Eduskunnassa käydään tänään lähetekeskustelu työpaikkaväkivaltaan liittyvästä lakialoitteesta. Sen tarkoitus on lisätä rikoslakiin uusi säännös. Uuden säännöksen mukaan ensihoitoa tekeviä kohtaan väkivaltaisesti käyttäytyvää rangaistaisiin samalla tavalla kuin virkamiehen väkivaltaiseen vastustamiseen syyllistynyttä.

Työpaikkaväkivalta on yleistynyt

Työpaikkaväkivalta on vakava ongelma ensihoidossa. Väkivaltaa on kyselyjen mukaan runsaasti myös muulla sote-alalla. Ongelma näkyy myös tapauksina Tehyn oikeuspalvelussa.

Kevan vuonna 2018 julkaistun tutkimuksen mukaan terveysalalla lähes joka kolmas ja sosiaalialalla 43 prosenttia ilmoitti altistuneensa väkivallalle useita kertoja viimeisen vuoden aikana. Tuoreen työtapaturmatilaston mukaan pahoinpidellyksi työssään joutuivat eniten sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset sekä suojelu- ja vartiointityöntekijät.

Työpaikkaväkivalta on selkeästi yleistynyt viimeisten viidentoista vuoden aikana. Väkivaltaan syyllistyvät esimerkiksi päihteiden käyttäjät ja muistihäiriöiset vanhukset.
– Uhkailu, töniminen, tavaroiden heittely ja tappouhkaukset ovat tehyläisten arkea työpaikoilla, sanoo Tehyn työympäristöasiantuntija Kaija Ojanperä.

Lisätietoja:
Yhteiskunta ja kehittäminen -toimialan johtaja Kirsi Sillanpää, p. 040 820 7848
Työympäristöasiantuntija Kaija Ojanperä, p. 040 596 9171

***

STTK selvitti: Väkivalta ja sen uhka työpaikoilla hälyttävän yleistä

Ajankohtaista

21.11.2024

Ammattiliitto Pro on ilmoittanut uudesta lakosta teknologiateollisuuteen

Lue
21.11.2024

Tehy vaatii: HUSin lopetettava välittömästi ihmisten törkeä kohtelu – HUS painostaa työntekijöitä tekemään suuria päätöksiä epäinhimillisellä aikataululla

Lue
20.11.2024

Vaikuttamistoiminnan taloudellisia tietoja koskeva VTV:n määräysluonnos

Lue
20.11.2024

Ammattiliitto Pro on ilmoittanut uudesta lakosta teknologiateollisuuteen

Lue
20.11.2024

Aikuiskoulutustuen poisto oli isku pelastusalojen opiskelijoille

Lue
20.11.2024

Tehyn lausunto palkkamonttulaista: Nyt säädetään rakenteellista palkkasyrjintää

Lue
20.11.2024

Työmarkki­na­kes­kus­jär­jestöt: Työ- ja osaamispe­rus­teinen maahanmuutto on mahdollisuus, jota ei saa ohittaa

Lue
19.11.2024

Tehy siirtää ensihoitopalvelualan lakkoa turvatakseen yhteiskunnan toiminnan ja potilasturvallisuuden lumikaaoksessa – vaatii työnantajalta vastavuoroisesti vastuullisuutta työntekijöitä kohtaan

Lue