Omavaraisuus nyt tärkeämpää kuin koskaan

Kirjoittaja:

Antti Palola

puheenjohtaja

Profiili

Muutamassa viikossa tavaroiden ja palveluiden kysyntä on romahtanut. Koronaviruksesta johtuva maailmanlaajuinen kriisi ja globaalien toimitusketjujen halvaantuminen ovat ajaneet monet suomalaisyritykset ahdinkoon. Tuotantomäärät ovat laskeneet, mikä on osaltaan vaikuttanut siihen, että työt loppuvat. Tästä puolestaan on seurannut lomautusilmoitusten ja lomautusten määrän räjähdysmäinen kasvu. Valtion kassaan kertyvät verotulot pienenevät, mikä supistaa hyvinvointiyhteiskunnan rahoitusta. Rahoituksen tarve taas ei häviä minnekään, vaan päinvastoin lisääntyy, eikä kriisin päättymispäivä ole vielä edes näköpiirissämme. – Melkoinen kierre!

Poikkeusoloissa markkinat eivät toimi eivätkä pysty ylläpitämään yhteiskunnan teknisiä ja taloudellisia perustoimintoja. Näissä oloissa mitataan kansallisvaltion ennakoivan varautumisen taso ja huoltovarmuus. Omavaraisuus on meille nyt äärimmäisen tärkeää. Kriisiolojen huoltovarmuuteen kuuluu olennaisena osana ruokahuollon ketju alkaen maatalouden alkutuotannosta jatkuen elintarviketeollisuuden tuotteiden valmistamiseen ja päättyen elintarvikkeiden sekä muiden välttämättömien hyödykkeiden jakeluun kuluttajille.

Koronakriisi tulee aiheuttamaan akuuttia työvoimapulaa etenkin kausityöntekijöitä tarvitseville aloille. Meidän tulee kaikin keinoin pyrkiä saamaan ihmisiä töihin esimerkiksi maatiloille ja puutarhoihin, joiden työvoimatarve on ennakkoon tiedossa ja ajoittuu tulevan kesän kasvukauteen. Monien luonnonvara-alan toimijoiden toiminta on täysin riippuvaista ulkomaisista kausityöntekijöistä.

Hallitus on nopealla aikataululla valmistellut parannuksia maahanmuuttajien ja ulkomaisen työvoiman mahdollisuuksiin siirtyä joustavasti toisen työnantajan palvelukseen huoltovarmuuden kannalta kriittiselle aloille. Tämä tarkoittaa selkokielellä sitä, että jos henkilö menettää työpaikan tai tulee lomautetuksi työstä, johon hänen oleskelulupansa perustuu, hän voi ottaa vastaan työpaikan edellä mainitulta kriittiseltä alalta, eikä oleskelulupa katkea. Pidän tätä muutosta erittäin kannattavana, jopa välttämättömänä.

Meidän pitäisi myös miettiä keinoja, miten kuka tahansa lomautettu tai työtön voisi ottaa vastaan kausiluontoisen alkuotannon alan työpaikan.

Meidän pitäisi myös miettiä keinoja, miten kuka tahansa lomautettu tai työtön voisi ottaa vastaan kausiluontoisen alkuotannon alan työpaikan. Voisiko nyt harkita vahvoja kannusteita näiden alojen työpaikkojen houkuttelevuuden lisäämiseksi? Olisiko mahdollista nostaa tuntuvasti työttömänä tai lomautettuna olevan suojaosaa kausiluonteisen työn vastaanottamiseksi tai sallia heidän työskennellä palkkatyössä menettämättä työttömyysturvaa?  Näin ilman työtä jääneillä ihmisillä olisi riittävät taloudelliset kannusteet ottaa vastaan työtä siellä, missä sitä on tarjolla ja missä työvoimaa kipeästi tarvitaan. – Poikkeukselliset ajat vaativat poikkeuksellisia toimia.

Suomen pitää ehdottomasti turvata omavarainen ruokahuolto vaikeissa kriisioloissa, koska tarvitsemme sitä nyt enemmän kuin koskaan. Meidän tulee löytää ratkaisut nopeasti, jotta huolto jatkossakin pysyy omissa käsissämme. Meillä ei ole varaa menettää koronalle yhtäkään tilaa tai toimijaa.

Antti Palola
STTK:n puheenjohtaja

Ajankohtaista

19.2.2025

Järjestöjen kannanotto: Ammatillinen koulutus turvaa kasvun, lisäleikkauksia ei tarvita

Lue
19.2.2025

Eettinen kuormitus kasvaa resurssien vähetessä

Lue
18.2.2025

Uudistukset ajoivat nuorten työpajatoiminnan kriisiin – Jytyn Voima: ”Päätöksissä on unohdettu nuoret”

Lue
18.2.2025

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi yhteistoimintalain muuttamisesta, HE 198/2024 vp

Lue
17.2.2025

Miten pidennämme työuria? Tutkijaseminaari 27.2.

Lue
17.2.2025

Kestävä asuminen alkaa meistä kaikista

Lue
14.2.2025

Pro ilmoitti uudesta lakosta teknologiateollisuuteen

Lue
14.2.2025

Maa on jäässä tai kärsä kipeä

Lue