Vastavirtaan – tuotantoa muuttamalla ja kekseliäisyydellä lomautuksia vastaan

Korona on kouraissut työelämää kovalla kädellä. Lomautus- tai irtisanomisuhan alla oli huhtikuun alussa lähes 400 000 työntekijää, ja monilla sektoreilla lomautukset ovat jo todellisuutta.

Valoa ja toivoa tilanteeseen tuovat työpaikat, jotka ovat kääntäneet veneensä vastavirtaan epidemian valtavia voimia uhmaten. Näillä työpaikoilla on etsitty ja löydetty keinoja tuotannon ja palvelujen käynnissä pitämiseksi kehittämällä uusia tuotteita ja toimintaa. Monet näistä yrityksistä henkilöstöineen ansaitsisivat poikkeusolojen innovaatiopalkinnon!

Monet näistä yrityksistä henkilöstöineen ansaitsisivat poikkeusolojen innovaatiopalkinnon!

Kyrö Distillery Company on ruisviskin tislaamiseen keskittynyt tislaamo. Jokin aika sitten koronaepidemia vei tämän isokyröläisen yrityksen ravintolamarkkinat ja asiakkaat myös tislaamon vierailukeskuksesta. Osa työntekijöistä jäi saman tien vaille töitä. Yritys ei kuitenkaan jäänyt tuleen makaamaan, vaan ryhtyi valmistamaan tuotantolinjoillaan käsidesiä, josta on nyt huutava pula paitsi terveydenhuollon ja sairaanhoidon kentällä myös kotitalouksissa.

Tuotantomuutoksen avulla lomautukset saatiin peruttua. Tislaamon perustaja hehkutti Facebook-tilillään: ”Meidän jengi on tehnyt aivan uskomatonta työtä tän kanssa. En pysty edes käsittämään. Viikatemies vältetty for now – nyt painetaan”.

Ylivieskassa toimiva Serina puolestaan käynnisti kahdessa viikossa terveydenhuollon ja sairaaloiden kipeästi tarvitsemien kasvomaskien valmistamisen. Päivässä on tarkoitus tuottaa 1 000–2 000 suojainta. Tilausvyöryn ansiosta jo lomautetut ompelijat pääsivät palaamaan työhönsä.

Tuotannonmuutoksessa auttoi se, että Serinalla oli valmiiksi hyvät yhteydet kasvomaskeissa käytettävien suodatinmateriaalien toimittajiin. Lisäksi yritys sai terveydenhuollon asiantuntija-ammattilaisilta apua tuotteiden valmistamiseen ja suojavarusteiden toimivuuden varmistamiseen.

Järvenpäässä ja Helsingin Tapanilassa toimivan Rönttösrouvan työt ja sen tekijät taas pelastettiin luovuuden ja huumorin avulla. Koulujen päätösjuhlien peruuntuminen vei leipomolta tilaukset. Selviytymiskeinoja mietittiin yhdessä, ja jonkun ideasta syntyi vessapaperirullakakku ja saman tien valmis tuote. Tavoitteena oli paitsi selviytyminen myös halu tehdä jotakin vähän eri lailla sekä piristää ikävien uutisten ja eristyksen kurittamien kansalaisten mielialaa. Hittituotteen ansiosta työntekijöitä ei tarvinnut lomauttaa, päinvastoin yritys palkkasi yhden uuden työntekijän. Ja samalla konseptilla on nyt ideoitu myös pääsiäissesongin uutuustuote!

Vastaavia selviytymisstrategioita ovat toivon mukaan kehitelleet lukemattomat muutkin yritykset. Nyt jos koskaan työpaikoilla tarvitaan työntekijöitä arvostavaa ja heidän ajatuksiaan tarkalla korvalla kuuntelevaa johtajuutta. Luovuus ja keksinnöt edellyttävät avoimuutta, luottamusta, lupaa, vapautta, uteliaisuutta, rohkeutta, aikaa, tilaa ja kokeiluja – ja yhdessä tekemistä.

Yritysten onnistumisia kannattaa myös nostaa näkyvästi esille – ja analysoida niitä pandemian mentyä, jotta kaikki oppi saadaan talteen vastaisen varalle. Hyvät uutiset ovat nyt isoja uutisia!

Erkki Auvinen

Kirjoittaja on STTK:n työelämäasiantuntija

Ajankohtaista

4.7.2024

Yleistukea pukkaa

Lue
1.7.2024

Seuraavaksi saksitaan palkkatuki

Lue
28.6.2024

Toimisto suljettu 1.7.-4.8.

Lue
28.6.2024

SAK, Akava ja STTK vastustavat yhteistoimintalakiin esitettyjä muutoksia

Lue
28.6.2024

Mitä uusi EU-parlamenttikausi merkitsee palkansaajille?

Lue
28.6.2024

STTK: Samapalkkaisuus­ohjelman jatkaminen on tärkeää, myös liittojen yhteistyötä tasa-arvon edistämiseksi tarvitaan 

Lue
28.6.2024

Työtapaturma- ja ammatti-tautivakuutuksen, liikennevakuutuksen ja potilasvakuutuksen lainsäädännön muuttaminen, HE

Lue
28.6.2024

Lausunto Euroopan unionin hiilirajamekanismia koskevan asetuksen toimeenpanosta

Lue