SuPerin edustajisto: Tehokkaita suojaimia hoitajille palveluasumiseen ja kotihoitoon

Koronavirus on iskenyt pahimmin hoivakotien asukkaisiin. Suomen lähi- ja perushoitajaliiton SuPerin edustajiston mielestä on väärin jättää haavoittuvassa asemassa olevat asiakkaat vaaraan. Myös sosiaalihuollon työntekijöillä on oltava asianmukaiset suojaimet ja koronatestausta tulee lisätä.

Viranomaiset ovat ohjeistaneet kotihoitoa ja sosiaalihuollon ympärivuorokautisen hoidon yksiköitä siten, että terveiden ja oireettomien asiakkaiden kanssa lähikontaktissa työskenneltäessä käytetään joko kirurgista nenä-suusuojainta tai jos niitä ei ole käytettävissä, pestävää tai kertakäyttöistä kankaista suojainta. Sairastuneiden tai oireisten asiakkaiden kanssa työskenneltäessä käytetään kirurgista nenä-suusuojainta ja suojakäsineitä. SuPerin saamien viestien mukaan näitä ei ole työpaikoilla riittävästi.

SuPerin edustajisto on huolissaan työntekijöiden ja asiakkaiden turvallisuudesta. Suojainten keskittäminen sairaaloihin altistaa vaaraan juuri ne riskiryhmät, joita valtionhallinto on halunnut suojata rajoitustoimenpiteillä. Olemme valitettavasti nähneet, ettei heidän turvallisuudestaan olla pystytty huolehtimaan: yli puolet covid-19-tautiin kuolleista on yli 70-vuotiaita ja virus on levinnyt laajasti useammassa hoivakodissa.

Suomessa on onnistuttu rajaamaan koronaviruksen leviämistä, eivätkä sairaalat ole kuormittuneet niin pahasti kuin ensin pelättiin. Samaan aikaan on laiminlyöty hoivakodit. Koronatartunnan saaneiden kanssa työskentelystä on annettu erilaiset ohjeet sairaaloihin ja ympärivuorokautiseen hoivaan.

SuPerin edustajisto vaatii päättäjiä ja työnantajia ottamaan koronatilanteen yhtä vakavasti kaikilla sosiaali- ja terveysalan työpaikoilla. Suojainten käytön sääntely on johtanut siihen, ettei kaikilla työpaikoilla käytetä tarpeenmukaisia suojaimia tai niitä käytetään väärin, esimerkiksi vain kaksi kasvosuojainta pitkän työvuoron aikana.

Tilanne on myös hoitajille tukala. He kantavat huolta siitä, että he mahdollisesti oireettomana kantavat virusta, johon hoidettava menehtyy. He myös pelkäävät oman ja läheistensä terveyden puolesta. Töihin on kuitenkin mentävä.

SuPer on laatinut jäsentensä käyttöön lomakkeen, jolla he voivat ilmoittaa henkilönsuojaimien puuttumisesta työpaikalla. Viimeistään lomakkeen saatuaan työantaja tulee tietoiseksi työntekijän henkilönsuojaimissa havaitsemista puutteista. Työnantajan tulee kertoa ilmoituksen tehneelle työntekijälle ja työsuojeluvaltuutetulle mihin toimenpiteisiin esille tulleessa asiassa on ryhdytty tai aiotaan ryhtyä.

Lisätietoja:
SuPerin edustajiston puheenjohtaja Heikki Isosaari, 0400 827 543
SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola, 050 527 5085

Ajankohtaista

4.7.2024

Yleistukea pukkaa

Lue
1.7.2024

Seuraavaksi saksitaan palkkatuki

Lue
28.6.2024

Toimisto suljettu 1.7.-4.8.

Lue
28.6.2024

SAK, Akava ja STTK vastustavat yhteistoimintalakiin esitettyjä muutoksia

Lue
28.6.2024

Mitä uusi EU-parlamenttikausi merkitsee palkansaajille?

Lue
28.6.2024

STTK: Samapalkkaisuus­ohjelman jatkaminen on tärkeää, myös liittojen yhteistyötä tasa-arvon edistämiseksi tarvitaan 

Lue
28.6.2024

Työtapaturma- ja ammatti-tautivakuutuksen, liikennevakuutuksen ja potilasvakuutuksen lainsäädännön muuttaminen, HE

Lue
28.6.2024

Lausunto Euroopan unionin hiilirajamekanismia koskevan asetuksen toimeenpanosta

Lue