STTK: Budjettiehdotuksen peruslinja oikea – työttömyyden kasvu pidettävä kurissa aktiivisella työllisyyspolitiikalla

perhe

Valtiovarainministeriö on julkaissut esityksensä valtion vuoden 2021 talousarvioksi. STTK kiittää maltillista yleislinjaa, joka ottaa huomioon koronaviruksen luoman poikkeuksellisen ajan Suomen ja maailman talouteen.

Julkisen talouden tasapainoa tavoitellaan uuden, vuoteen 2030 ulottuvan julkisen sektorin kestävyystiekartan mukaisesti. Budjettitasapainoon tähtääviä leikkauksia ei suunnitella vuodelle 2021.
– On hyvä, että hallitus tarkastelee asiaa pitkällä aikavälillä. Koronan aiheuttama poikkeustila ei ole vielä ohi, joten nyt ei ole finanssipolitiikan kiristämisen aika. Valtiovarainministeriön esittämä maltillinen budjettilinja on paikallaan, STTK:n ekonomisti Antti Koskela korostaa.

Vuoden 2021 talousarvioehdotuksen loppusumma on 61,6 miljardia euroa.
– Osa työllisyyttä edistävistä toimista joudutaan siirtämään tuleville vuosille. Nyt on tärkeintä pitää talouden rattaat pyörimässä ja estää työttömyyden voimakas kasvu. Tämä tukee myös pitkän ajan työllisyystavoitetta. Hallituksen 75 prosentin työllisyystavoite on oikea, mutta sen saavuttaminen siirtyy koronaepidemian vuoksi eteenpäin, Koskela arvioi.

– Keväällä annetun neljännen lisätalousarvion yhteydessä hallitus sitoutui siihen, että taloutta elvyttävät toimet ovat kestäviä ja tukevat myös hiilineutraalisuustavoitetta. Elvytystoimien kohdalla tuleekin arvioida, miten ne vaikuttavat työllisyyden ja talouden elpymisen lisäksi myös ilmastoon, luonnonvarojen riittävyyteen, kiertotalouteen, luonnon monimuotoisuuteen ja kilpailukykyyn.

Jatkuva velkaantuminen ei ole kestävä tie, mutta on huomioitava, että tällä hetkellä valtionvelan korko on negatiivinen.
– Tämä antaa mahdollisuudet elvyttävään talouspolitiikkaan, ja monet verrokkimaat ovat päätyneet samanlaisiin ratkaisuihin. STTK on myös esittänyt työvoimapalveluiden riittävää resurssointia työllisyyden tukemiseksi. Suomi panostaa työvoimapalveluihin tällä hetkellä selvästi vähemmän kuin muut pohjoismaat.

Sopu EU:n elpymispaketista on merkittävä askel koronan jälkeiseen talouden uudistumiseen.
– Keskeistä on pitää huolta työllisyydestä ja saada paketin rahat kanavoitua työllisyyttä vahvasti tukeviin toimiin, Koskela sanoo.

Esityksessä turvataan vientiteollisuuden edellytyksiä laajalla keinovalikoimalla. Esitykseen sisältyvät teollisuuden sähköveron alentaminen EU:n minimiin, väylämaksujen puolittamisen jatko, määräaikainen tutkimusyhteistyöverokannustin ja väyläinvestoinnit koko maassa.
– Keinot vientiteollisuuden tukemiseen ovat kannatettavia. Tutkimusyhteistyöverokannustin on uusi, myönteinen avaus, Koskela kiittää.

Lisätietoja: STTK:n ekonomisti Antti Koskela, puh: 044 543 9838.

Ajankohtaista

22.1.2025

Vähimmäispalkkadirektiivin kohtaloa ei ole sinetöity

Lue
21.1.2025

EU:n turvallisuuden ja kilpailukyvyn vahvistaminen ei saa merkitä työelämän unohtamista

Lue
21.1.2025

Synkästä syksystä sote-vaalikevääseen  

Lue
20.1.2025

Eläkeneuvotteluissa saavutettiin neuvottelutulos

Lue
17.1.2025

Pro ilmoitti lakoista teknologiateollisuuteen sekä kemianteollisuuteen

Lue
17.1.2025

Lotta Nuotio Tehyn vastaavaksi viestintäasiantuntijaksi 

Lue
17.1.2025

Onnistunut työllisyydenhoito elinvoimaisen kunnan keskiössä  

Lue
15.1.2025

Suomen pelastusalan ammattilaiset SPAL liittyy Ammattiliitto Jytyyn

Lue