Pron Malinen: ”Nuorten hoitamattomat mielenterveysongelmat ovat inhimillinen tragedia ja taloudellinen katastrofi”

Ammattiliitto Pro vaatii, että hallitus suuntaa budjettiriihessä varoja nuorten työkyvyn edistämiseen. Kasvava syy nuorten aikuisten työttömyyseläkkeelle siirtymiselle ovat mielenterveysongelmat. Koronakevät on vaikeuttanut nuorten asemaa työmarkkinoilla ja lisännyt selvästi mielenterveyspalveluiden tarvetta.

– Olemme erityisen huolissamme nuorten aikuisten jaksamisesta työelämässä. Nuorten työkyvyttömyyseläkkeet ovat selvässä kasvussa, eikä koronan aiheuttama taloudellinen epävarmuus auta tilannetta. Kyse on inhimillisestä tragediasta ja taloudellisesta katastrofista, Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen sanoo.

STM:n mielenterveysstrategian tavoitteiden toteuttamiseen on tärkeää taata budjettiriihessä riittävä rahoitus. Mielenterveysongelmat ovat merkittävä työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymiseen syy Suomessa, ja kansalaisille on taattava laadukas ja nopea hoito.

– On ehdottoman tärkeää, että mielenterveyden ongelmista kärsivä saa nopeasti tarvitsemansa avun. Hoitoon pääsyä voidaan parantaa perusterveydenhuollon terapiatakuulla. Myös työterveyshuollon osaamista mielenterveystyössä pitää vahvistaa. Työnantajilla on vastuu terveellisestä ja turvallisesta työympäristöstä, Malinen muistuttaa.

Työkyvyttömyyseläkkeiden yleisin peruste on Eläketurvakeskuksen mukaan mielenterveyden ongelmissa. Masennus ja muut mielenterveyden ongelmat ovat ohittaneet eläkeperusteena jopa tuki- ja liikuntaelinsairaudet. Mielenterveyssyistä johtuvat eläkkeet ovat kääntyneet viime vuosina selvään nousuun. Nousua on erityisesti alle 35-vuotiailla nuorilla aikuisilla ja työuransa lopussa olevilla naisilla. Myös Kela raportoi kasvua alle 25-vuotiaiden työkyvyttömyyseläkkeiden saajissa.

Kun nuoren työura katkeaa uupumiseen, on sillä erittäin pitkäkestoiset vaikutukset. Ammattiliitto Pro näkee, että nopea hoitoon pääsy estää tilanteen pahenemisen ja parantaa työllisyyttä. Tilanteen korjaaminen olisi järkevää myös talouden kannalta, sillä mielenterveyden häiriöiden kustannukset ovat suomalaiselle yhteiskunnalle miljardiluokkaa.

Lisätiedot: Jorma Malinen, Pron puheenjohtaja, p. 050 576 0389

Lue kaikki Pron tavoitteet täältä.

Pro – yksi Suomen suurimmista ammattiliitoista
Ammattiliitto Pron jäseniä ovat koulutetut ammattilaiset, asiantuntijat ja esimiehet alaan katsomatta.
Olemme suomalaisen työelämän ja työmarkkinoiden vahva, osaava ja vastuullinen vaikuttaja.
Perustehtävämme on parantaa jäsentemme ja alalle kouluttautuvien toimeentuloa eri elämäntilanteissa, hyvinvointia työssä ja vapaalla sekä kehittymis- ja työllistymismahdollisuuksia. Tarjoamme monipuoliset, hyödylliset ja rahanarvoiset jäsenedut ja -palvelut.
Meihin kuuluu 120 000 jäsentä ja neuvottelemme 75 virka- ja työehtosopimusta. Olemme STTK:n jäsen.

Ajankohtaista

22.11.2024

Ammattiliitto Pro laajentaa yhä teknologiateollisuuden lakkoja

Lue
21.11.2024

Ammattiliitto Pro on ilmoittanut uudesta lakosta teknologiateollisuuteen

Lue
21.11.2024

Tehy vaatii: HUSin lopetettava välittömästi ihmisten törkeä kohtelu – HUS painostaa työntekijöitä tekemään suuria päätöksiä epäinhimillisellä aikataululla

Lue
20.11.2024

Vaikuttamistoiminnan taloudellisia tietoja koskeva VTV:n määräysluonnos

Lue
20.11.2024

Ammattiliitto Pro on ilmoittanut uudesta lakosta teknologiateollisuuteen

Lue
20.11.2024

Aikuiskoulutustuen poisto oli isku pelastusalojen opiskelijoille

Lue
20.11.2024

Tehyn lausunto palkkamonttulaista: Nyt säädetään rakenteellista palkkasyrjintää

Lue
20.11.2024

Työmarkki­na­kes­kus­jär­jestöt: Työ- ja osaamispe­rus­teinen maahanmuutto on mahdollisuus, jota ei saa ohittaa

Lue