Tehyn 1. varapuheenjohtaja Anna-Leena Brax: Sote-uudistus ei onnistu, jos alan vetovoima ei parane

Väestön tarpeet, yhdenvertainen oikeus hyvään hoitoon ja terveyserojen kaventaminen ovat sote-uudistuksen lähtökohtia. Koulutetut sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset on suurin henkilöstöryhmä, jonka panos on merkittävä sote-uudistuksen onnistumisessa.

Sote-uudistuksen tavoitteita ovat mm. palveluiden asiakaslähtöisyys ja kustannustehokkuus sekä koulutetun hoitohenkilöstön osaamisen hyödyntäminen ja työnjaon uudistaminen. Peruspalvelujen vahvistaminen on olennaista, mutta hyvin toimivalla erikoissairaanhoidolla on jatkossakin oltava hyvät toimintaedellytykset mukaan lukien päivystys- ja valmiustoiminta.

— Sote-uudistusta koskeva lakiesitys näyttää mahdollistavan tavoitteiden toteutumisen, sanoo Tehyn 1. varapuheenjohtaja Anna-Leena Brax, joka avasi tänään etäyhteyksin toteutettavan Tehyn terveyspoliittisen kutsuseminaarin.

Uudistuksen tavoitteet etenkin hoidon saatavuuden suhteen edellyttävät työnjaon rohkeaa uudistamista. Hoitoon pääsyssä on kyse kaikkien ammattitaidon saamisesta parhaaseen mahdolliseen käyttöön.

— Työnjakoa uudistamalla voidaan myös karsia turhia päällekkäisyyksiä ja kustannuksia. Peruspalvelut vahvistuvat monialaisella yhteistyöllä kuten lisäämällä sairaanhoitaja-, fysioterapeutti- ja suuhygienistivastaanottoja sekä sellaisten hoitajien määrää, joilla on rajattu lääkkeenmääräämisoikeus. Lisävastuiden tulee aina näkyä myös palkassa, Brax muistuttaa.

Aivan keskeinen edellytys sote-uudistuksen onnistumiseksi on alan veto- ja pitovoiman parantaminen ja henkilöstön riittävyys tulevaisuudessa. Palkkausta, työssäjaksamista ja työhyvinvointia on parannettava.

— Muilla aloilla vetovoimaa parannetaan rahalla – houkuttelemalla osaajia paremmalla palkalla. On hyvin erikoista, että sote-alalla tämä ei tule kysymykseen, vaan työvoimapulaa ratkotaan milloin mitenkin – esimerkiksi rekrytoimalla työvoimaa kehittyvistä maista tai järjestämällä erilaisia pikakoulutuksia paikkaamaan työvoimavajetta.

Sote-uudistuksen oleellinen osa on henkilöstön osallistuminen valmisteluun uudistuksen kaikissa vaiheissa.

— Tässä on ikävä kyllä kompuroitu pitkin matkaa eri puolilla maata. On päivänselvää, että uudistuksen toimeenpano ei onnistu ilman suurimman henkilöstöryhmän tiivistä osallistumista. Henkilöstön edustajien paikat työryhmissä on varmistettava kattavasti.

Lisätietoja:
Tehyn 1. varapuheenjohtaja Anna-Leena Brax, gsm 040 0920 729

Ajankohtaista

20.12.2024

Ammattiliitto Jyty on tyytyväinen kunta-alan palkkausjärjestelmän uudistukseen

Lue
19.12.2024

Vaikeiden aikojen vastapainoksi tarvitsemme uskoa, toivoa ja rohkeutta

Lue
19.12.2024

Tehy hyväksyi neuvottelutuloksen yksityisen ensihoitopalvelualan työriidassa: Palkkoja korotetaan, useita parannuksia työehtoihin 

Lue
19.12.2024

Toimisto suljettu 23.12.2024 – 6.1.2025

Lue
18.12.2024

Patrick Tiainen on STTK:n Tulevaisuuden tekijä 2024 

Lue
18.12.2024

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola edustajistossa: Nyt on palkankorotusten vuoro

Lue
18.12.2024

Puheenjohtaja Palolan puhe STTK:n edustajiston kokouksessa

Lue
18.12.2024

Edustajiston puheenjohtajan Kristiina Lindroosin puhe

Lue