Hyvää työtä, DNA! Ammattiliitto Pro palkitsi DNA:n perheystävälliset toimet tasa-arvopalkinnolla

Ammattiliitto Pro antaa vuosittain tunnustuksen tasa-arvoa parantavalle työelämäteolle. Pron tasa-arvopalkinnon 2020 saa DNA Oyj, joka kehittää jatkuvasti perheystävällisiä toimintatapoja ja huomioi erilaiset työtehtävät.

– Työelämän tasa-arvon edistäminen on tärkeä osa Pron toimintaa ja vaikuttamista. Palkinnolla haluamme nostaa esille hyvää yhteistoimintaa ja hyviä esimerkkejä työpaikoilta. Tänä vuonna palkitsemme DNA:n ansiokkaasta tasa-arvoteosta, joka edistää perheen ja työn yhteensovittamista, toteaa puheenjohtaja Jorma Malinen Ammattiliitto Prosta.

Malinen arvostaa sitä, että perheystävälliset toimintatavat ovat sekä henkilökunnan että vuokratyöntekijöiden käytössä ja että ne vastaavat erilaisten perheiden tarpeisiin.

Joustoja eri-ikäisten perheisiin

Perheen ja työn yhteensovittamista kehitetään jatkuvasti DNA Oyj:llä henkilöstön ja henkilöstöhallinon vuoropuhelussa. Mutkaton etätyö, työvuorojärjestelyt, isovanhempien vapaaviikko ja perheenjäsenistä huolehtimisen palvelut helpottavat arjen ja työn sujumista.

– Perhe on meille jokaiselle tärkeä ja perhe voi olla monenlainen. Joustoa tarvitaan kaikissa perheissä, ei vain lapsiperheen arjessa, kertoo DNA:n henkilöstöjohtaja Marko Rissanen.

DNA:lla on käytössä yhden viikon vapaa kaikille DNA:laisille, joista tulee isovanhempia.

– Ehdotus tuli henkilöstöltä ja nyt neljänä ensimmäisenä vuonna on jo pidetty 80 vapaata, Rissanen kertoo.

Palaute on ollut positiivista. – Eräänkin isovanhemman lapsi asui Keski-Euroopassa, joten viikon vapaalla ehti tutustumaan uuteen lapsenlapseen, henkilöstöjohtaja kertoo.

Monien työssäkävijöiden perheenjäsenet asuvat eri kaupungeissa, eikä heitä pääse tapaamaan ja auttamaan niin usein kuin haluaisi. DNA ehti käynnistää pilottihankkeen ikääntyvistä perheenjäsenistä huolehtimiseksi vuoden 2020 alussa.

– Idea oli, että DNA:laiset voivat ilahduttaa ikääntyviä omaisia kiireettömällä ja luotettavalla seuralla, mutta pandemian takia lähikohtaamiset muuttuivat kauppakassipalveluksi.

Etätyö laajeni asiakaspalveluun

Perheen ja työn yhteensovittaminen alkoi työaikajoustoista kymmenisen vuotta sitten, kertoo vuodesta 2008 DNA:n pääluottamusmiehenä toiminut Mika Oja.
Mutkattomassa työssä voi työskennellä vaikka kesämökiltä käsin, eikä tarvitse sopia erikseen esimiehen kanssa. Rajatumpi etätyömalli tarkoittaa, että etätyötä voi tehdä yhdestä useampaan päivän viikossa, kun siitä sovitaan. Näiden mallien piirissä on 98 prosenttia työstä.

– Etätyö tuli mahdolliseksi asiakaspalvelussa vuonna 2017 ja call centerissä reilu vuosi sitten. Se oli iso helpotus asiakaspalvelutyöntekijöille. Siellä on otettu työvuorosuunnittelussa käyttöön myös sydäntoive eli kolmen viikon vuorolistaan voi esittää ainakin yhden työaikatoiveen, joka toteutuu varmasti, Mika Oja kertoo.

Perheystävälliset käytännöt auttavat jaksamaan

– Vuoropuhelua ideoista työn ja perheen ystävällisyyden lisäämiseksi ja työtavoista käydään jatkuvasti, nyt kun se on saatu käyntiin. Kun työssä viihdytään, sillä on positiivisia vaikutuksia myös jaksamiseen, eli perheystävällisten toimien avulla tulee huomioitua montaa asiaa, pääluotto pohtii.

DNA:n henkilöstöjohtaja Rissanen ei usko sirkustemppuihin työhyvinvoinnissa.
–Hyvä työpaikka muodostuu tavallisista asioista, toimivasta työympäristö ja siitä, että saa päättää omista työajoista, henkilöstöjohtaja Rissanen toteaa.

Perheystävälliset käytännöt ovat osaltaan vaikuttaneet siihen, että DNA:lla sairauspoissaoloja on vähän ja henkilöstön vaihtuvuus vuonna 2019 oli vain 1,7 prosenttia.

Palkinto on tunnustus työelämän tasa-arvotyöstä

Ammattiliitto Pro palkitsee kerran vuodessa tasa-arvopalkinnolla ensisijaisesti prolaisen työpaikan, jäsenen tai luottamushenkilön. Pron jäsenet ja henkilökunta ovat voineet ehdottaa tasa-arvopalkintoa työpaikoille, jäsenille tai tasa-arvotyössä ansioituneille taholle. Palkinnon saajan valitsee Ammattiliitto Pron hallitus.
Palkinnon valintakriteereissä otetaan huomioon työelämän tasa-arvoa edistävät teot sukupuolten välisessä tasa-arvossa. Valinta julkistetaan keskusjärjestö STTK:n Naisten palkkapäivän aikaan.

Lisätietoja:
Tanja Lehtoranta, työympäristö- ja tasa-arvoasiantuntija, Ammattiliitto Pro, p. 050 572 2568, tanja.lehtoranta@proliitto.fi
Marko Rissanen, henkilöstöjohtaja, DNA Oyj, 044 220 3230, marko.rissanen@dna.fi

Pro – yksi Suomen suurimmista ammattiliitoista
Ammattiliitto Pron jäseniä ovat koulutetut ammattilaiset, asiantuntijat ja esimiehet alaan katsomatta.
Olemme suomalaisen työelämän ja työmarkkinoiden vahva, osaava ja vastuullinen vaikuttaja.
Perustehtävämme on parantaa jäsentemme ja alalle kouluttautuvien toimeentuloa eri elämäntilanteissa, hyvinvointia työssä ja vapaalla sekä kehittymis- ja työllistymismahdollisuuksia. Tarjoamme monipuoliset, hyödylliset ja rahanarvoiset jäsenedut ja -palvelut.
Meihin kuuluu 120 000 jäsentä ja neuvottelemme 75 virka- ja työehtosopimusta. Olemme STTK:n jäsen.

Ajankohtaista

20.12.2024

Ammattiliitto Jyty on tyytyväinen kunta-alan palkkausjärjestelmän uudistukseen

Lue
19.12.2024

Vaikeiden aikojen vastapainoksi tarvitsemme uskoa, toivoa ja rohkeutta

Lue
19.12.2024

Tehy hyväksyi neuvottelutuloksen yksityisen ensihoitopalvelualan työriidassa: Palkkoja korotetaan, useita parannuksia työehtoihin 

Lue
19.12.2024

Toimisto suljettu 23.12.2024 – 6.1.2025

Lue
18.12.2024

Patrick Tiainen on STTK:n Tulevaisuuden tekijä 2024 

Lue
18.12.2024

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola edustajistossa: Nyt on palkankorotusten vuoro

Lue
18.12.2024

Puheenjohtaja Palolan puhe STTK:n edustajiston kokouksessa

Lue
18.12.2024

Edustajiston puheenjohtajan Kristiina Lindroosin puhe

Lue