STTK: Pohjoismainen yhteistyö koronan jälleenrakennuksessa entistä tärkeämpää

Maailmanlaajuinen Covid-19-kriisi on pakottanut Pohjoismaat ottamaan käyttöön työmarkkina- ja elinkeinotoiminnan poikkeuslakeja sekä rajoittamaan maahantuloa. Vapaan liikkuvuuden rajoitukset ovat laittaneet myös pohjoismaisen yhteistyön kovaan stressitestiin. Haasteista huolimatta kaikissa pohjoismaissa hyvinvointivaltion turvaverkko on onnistunut kannattelemaan yhteiskuntaa kriisin yli.

– Vuosi 2020 on ollut täynnä mullistuksia, mutta samalla antanut meille arvokkaan opetuksen yhteiskuntiemme vahvuuksista, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola kuvaa.

Kaikkia Pohjoismaita yhdistävä vahvuus on työmarkkinaosapuolten yhteistyön ja sopimisen kulttuuri.

– Kriisitilanteessa se on antanut joustavan mahdollisuuden torjua pandemian vaikutuksia työmarkkinoilla nopeasti, mutta silti sosiaalisesti oikeudenmukaiseksi koetulla tavalla. Tämä lisää luottamusta.

Palolalle PAY:n puheenjohtajuus ensi vuodeksi

Palola toimii ensi vuoden puheenjohtajana pohjoismaisten ammattiliittojen yhteisjärjestö PAY:ssa (Nordens fackliga samorganisation NFS). Sen hallitus kokoontui tänään etäyhteyksin. Järjestön ensi vuoden työlistalla ovat esimerkiksi ilmastonmuutos ja oikeudenmukainen siirtymä, työn murros, tasa-arvo sekä COVID-19:n vaikutukset nuorten työelämään pääsyyn.

Palola korostaa, että kaikki Pohjoismaat ovat koronan jälleenrakennuksessa lähitulevaisuudessa samojen sosiaalisten, ekologisten ja taloudellisten haasteiden edessä. Suomi toimii ensi vuoden Pohjoismaiden ministerineuvoston puheenjohtajamaana ja voi omassa roolissaan vauhdittaa yhteistyön tiivistämistä.

– Ilmastonmuutoksen ja digitalisaation kaltaiset megatrendit pakottavat kaikki pohjoismaat tekemään arvovalintoja ja luomaan tulevaisuuden ratkaisuja kasvun, hyvinvoinnin ja työelämän kehittämisen osalta. Meillä on yhteisiä haasteita, mutta ennen kaikkea toimiviksi todettuja yhteisiä ratkaisuja ja voimme oppia toisiltamme lisää. Siksi pohjoismaisen yhteistyön tiivistäminen on koronan jälleenrakennusvaiheessa jopa aiempaa tärkeämpää, hän painottaa.    

Lisätietoja STTK:ssa: Antti Palola, puheenjohtaja, p. 040 509 6030

Lisätietoja: www.nfs.net

Ajankohtaista

4.7.2024

Yleistukea pukkaa

Lue
1.7.2024

Seuraavaksi saksitaan palkkatuki

Lue
28.6.2024

Toimisto suljettu 1.7.-4.8.

Lue
28.6.2024

SAK, Akava ja STTK vastustavat yhteistoimintalakiin esitettyjä muutoksia

Lue
28.6.2024

Mitä uusi EU-parlamenttikausi merkitsee palkansaajille?

Lue
28.6.2024

STTK: Samapalkkaisuus­ohjelman jatkaminen on tärkeää, myös liittojen yhteistyötä tasa-arvon edistämiseksi tarvitaan 

Lue
28.6.2024

Työtapaturma- ja ammatti-tautivakuutuksen, liikennevakuutuksen ja potilasvakuutuksen lainsäädännön muuttaminen, HE

Lue
28.6.2024

Lausunto Euroopan unionin hiilirajamekanismia koskevan asetuksen toimeenpanosta

Lue