Suomen Kotidata ei noudata yt-lakia – eikä suostu kuuntelemaan henkilöstön edustajia

Suomen Kotidata aloitti yhteistoimintaneuvottelut tällä viikolla. Yt-neuvotteluissa on useita suuria ongelmia, eikä yhtiöllä näytä olevan halua käydä yt-neuvotteluita lain mukaisesti.

— Yt-neuvotteluiden päämääränä näyttää olevan lakossa olevien toimihenkilöiden uhkaileminen ja luottamushenkilöiden pelottelu, arvioi sopimusalavastaava Mika Mäkelä Ammattiliitto Prosta.

Henkilöstön neuvottelijat eivät ole saaneet neuvottelujen käymisen kannalta olennaisia tietoja yrityksestä muun muassa taloustietoja. Tällä menettelyllä henkilöstöltä on estetty tasapuolinen ja yhdenvertainen osallistuminen neuvotteluun.

Työnantajan tekemättömien suunnitelmien puute on syy siihen, ettei perusteita, vaihtoehtoja eikä vaikutuksia kyetä yhteistoimintamenettelyssä käymään läpi lain edellyttämällä tavalla, toteavat yt-neuvotteluissa henkilöstöä edustavat Kotidatan pääluottamusmies Kalle Rantasuo ja työsuojeluvaltuutettu Jenni Nieminen.

Työnantaja on valmistautunut neuvotteluihin puutteellisesti

— On tullut vaikutelma, ettei yritys ole panostanut edes sellaisiin asioihin ja suunnitelmiin, jotka olisivat hyödyllisiä koko yritykselle kannattavan toiminnan takaamiseksi. Pro tulee tutkimaan jäsentensä osalta yt-prosessin lainmukaisuuden ja tarvittaessa ryhtyy toimiin, toteaa Ammattiliitto Pron sopimusala-asiamies Seppo Lundgren.

Yrityksessä on vakavia puutteita mm. henkilöstö- ja koulutussuunnitelmissa. Kyseiset suunnitelmat olisivat olleet tärkeä apu yrityksen johtamisessa ja nyt käytävissä yt-neuvotteluissa.

— En ole pyynnöistäni huolimatta saanut työehtosopimuksen mukaisia suunnitelmia ja asiakirjoja, joka osaltaan osoittaa sen, ettei yritys ole niitä myöskään tehnyt, sanoo pääluottamusmies Kalle Rantasuo.

— Tilanne on henkisesti todella raskas ja yrityksen johdon haluttomuus hoitaa asioita lain mukaisesti on erittäin kuormittavaa, työsuojeluvaltuutettu Jenni Nieminen toteaa.

Yhtiö on palkkaamassa uutta henkilöstöä ja samalla irtisanomassa prolaista henkilökuntaa. Menettely rikkoo henkilöstön järjestäytymisvapautta.

Tulemme puuttumaan yhtiön toimintaan yt-neuvotteluissa, emmekä hyväksy jäsentemme ajojahtia. Lisäksi se, ettei esimerkiksi taloustietoja luovuteta henkilöstön edustajille riittävällä laajuudella, on vakava rike, toteaa Ammattiliitto Pron ICT-alan sopimusalavastaava Mika Mäkelä.

— Yhtiön pääluottamusmies ja työsuojeluvaltuutettu ovat yrityksen toimialan asiantuntijoita, siksi neuvottelujen lopputulokselle olisi hyödyllistä, että työnantaja kuuntelisi henkilöstön edustajien näkemyksiä eikä jääräpäisesti etenisi päin seinää, Mäkelä jatkaa.

Lisätietoja:
pääluottamusmies Kalle Rantasuo, p. 040 534 1401
työsuojeluvaltuutettu Jenni Nieminen, p. 045 662 0504
Sopimusalavastaava Mika Mäkelä, p. 050 5925177
Sopimusala-asiamies Seppo Lundgren, p. 044 0800808

Pro – yksi Suomen suurimmista ammattiliitoista
Ammattiliitto Pron jäseniä ovat koulutetut ammattilaiset, asiantuntijat ja esimiehet alaan katsomatta.
Olemme suomalaisen työelämän ja työmarkkinoiden vahva, osaava ja vastuullinen vaikuttaja.
Perustehtävämme on parantaa jäsentemme ja alalle kouluttautuvien toimeentuloa eri elämäntilanteissa, hyvinvointia työssä ja vapaalla sekä kehittymis- ja työllistymismahdollisuuksia. Tarjoamme monipuoliset, hyödylliset ja rahanarvoiset jäsenedut ja -palvelut.
Meihin kuuluu 120 000 jäsentä ja neuvottelemme 75 virka- ja työehtosopimusta. Olemme STTK:n jäsen.

Ajankohtaista

19.2.2025

Järjestöjen kannanotto: Ammatillinen koulutus turvaa kasvun, lisäleikkauksia ei tarvita

Lue
19.2.2025

Eettinen kuormitus kasvaa resurssien vähetessä

Lue
18.2.2025

Uudistukset ajoivat nuorten työpajatoiminnan kriisiin – Jytyn Voima: ”Päätöksissä on unohdettu nuoret”

Lue
18.2.2025

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi yhteistoimintalain muuttamisesta, HE 198/2024 vp

Lue
17.2.2025

Miten pidennämme työuria? Tutkijaseminaari 27.2.

Lue
17.2.2025

Kestävä asuminen alkaa meistä kaikista

Lue
14.2.2025

Pro ilmoitti uudesta lakosta teknologiateollisuuteen

Lue
14.2.2025

Maa on jäässä tai kärsä kipeä

Lue