UPM määrää yksipuolisesti toimihenkilöiden tulevat työehdot

UPM on ilmoittanut eilen maanantaina 8. helmikuuta henkilöstölleen, ettei toimihenkilöille tehdä työehtosopimuksia paikallisesti, ei paikkakunnittain, ei työpaikoittain eikä tuoteryhmittäin. Ensi vuodesta alkaen UPM ilmoittaa keskustelevansa työehdoista vain yksilökohtaisissa kehityskeskusteluissa.

Toimihenkilöiden työehdot heikkenevät, kun työehtosopimuksista siirrytään vain lain määräämälle tasolle. Tämä voi tarkoittaa vuositasolla useiden tuhansien eurojen palkanalennuksia toimihenkilösopimusten piirissä olleille työntekijöille. Toimihenkilösopimuksissa olevat paremmat työehdot suhteessa ylempiin toimihenkilöihin päättyvät.

– Tämä on vakava aloitus suomalaisen sopimuskulttuurin tuhoamiseksi. Lisäksi tämä on kova hyökkäys hyvinvointiyhteiskuntaamme vastaan. Toimihenkilöiden palkanosien merkittävät poistot vähentävät niin valtion kuin myös metsäteollisuuskuntien verotuloja, Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen sanoo.

Suomalaisen työelämän säätely perustuu työlainsäädännön rinnalle neuvoteltavien työehtosopimusten työehtoihin. Alakohtaisissa työehtosopimuksissa on yleensä monia lainsäädäntöä parempia määräyksiä ja määritelty myös vähimmäispalkkataulukot. Tästä syystä Suomessa ei ole lakisääteisiä minimipalkkoja, koska alimmat palkat on määritelty toimialakohtaisesti työehtosopimuksissa.                            

– Elinkeinoelämä on perustellut paikallisen sopimisen tarvetta työpaikkakohtaisten piirteiden huomioon ottamisella. UPM:n ilmoitus on todiste siitä, etteivät työnantajat ja omistajat halua sopia edes paikallisesti. Henkilöstöltä viedään kokonaan oikeus sopimiseen, tasavertaiseen palkkaukseen ja työehtoihin, Malinen sanoo.

Työntekijöillä pitää olla oikeus sopia työehdot kollektiivisesti tulevaisuudessakin

UPM ilmoitti myös kehittävänsä uudenlaisen henkilöstön edustusjärjestelmän.

 – Tällaisia työnantajien perustamia työpaikkakohtaisia yhdistyksiä yritykset ovat ottaneet käyttöön diktatuurivaltioissa ja kehittyvissä, köyhissä maissa. UPM:n toimintatavoista pitää olla huolestunut ei vain ammattiyhdistysliikkeessä, vaan koko suomalaisessa demokraattisessa päätöksentekojärjestelmässä, Malinen sanoo.

 – UPM:n röyhkeä ilmoitus syrjäyttää työntekijöiden oma vapaaehtoinen järjestäytyminen tulee leviämään muihinkin yrityksiin ja henkilöstöryhmiin, jos ei heti niin vähitellen. Työntekijöille pitää lainsäädännöllä nopeasti turvata ja vahvistaa oikeus sopia työehdot kollektiivisesti tulevaisuudessakin, Malinen sanoo. 

Lisää epävakautta työmarkkinoille

Sopimusalavastaava Jari Uschanovin mukaan UPM:n toiminta lisää epävakautta työmarkkinoilla ja tekee yrityksestä vähemmän halutun työpaikan hyvin nopeasti. Toimihenkilöt ovat tilanteeseen pettyneitä.

 –  Yrityksen kannalta on todella lyhytnäköistä pyrkiä sanelemaan työehdot niiden sopimisen sijaan. Yrityskohtaisen tai paikallisen sopimisen sijaan UPM:n pyrkimys päättää toimihenkilöiden työehdoista yksipuolisesti ei lisää alan asiantuntijoiden ja esimiesten kiinnostusta yritystä kohtaan.

Lisätiedot
Jorma Malinen, Ammattiliitto Pron puheenjohtaja, puh. 050 576 0389
Jari Uschanov, metsäalojen sopimusalavastaava, puh. 050 574 2301

Pro – yksi Suomen suurimmista ammattiliitoista
Ammattiliitto Pron jäseniä ovat koulutetut ammattilaiset, asiantuntijat ja esimiehet alaan katsomatta.
Olemme suomalaisen työelämän ja työmarkkinoiden vahva, osaava ja vastuullinen vaikuttaja.
Perustehtävämme on parantaa jäsentemme ja alalle kouluttautuvien toimeentuloa eri elämäntilanteissa, hyvinvointia työssä ja vapaalla sekä kehittymis- ja työllistymismahdollisuuksia. Tarjoamme monipuoliset, hyödylliset ja rahanarvoiset jäsenedut ja -palvelut.
Meihin kuuluu 120 000 jäsentä ja neuvottelemme 75 virka- ja työehtosopimusta. Olemme STTK:n jäsen. 

Ajankohtaista

20.12.2024

Ammattiliitto Jyty on tyytyväinen kunta-alan palkkausjärjestelmän uudistukseen

Lue
19.12.2024

Vaikeiden aikojen vastapainoksi tarvitsemme uskoa, toivoa ja rohkeutta

Lue
19.12.2024

Tehy hyväksyi neuvottelutuloksen yksityisen ensihoitopalvelualan työriidassa: Palkkoja korotetaan, useita parannuksia työehtoihin 

Lue
19.12.2024

Toimisto suljettu 23.12.2024 – 6.1.2025

Lue
18.12.2024

Patrick Tiainen on STTK:n Tulevaisuuden tekijä 2024 

Lue
18.12.2024

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola edustajistossa: Nyt on palkankorotusten vuoro

Lue
18.12.2024

Puheenjohtaja Palolan puhe STTK:n edustajiston kokouksessa

Lue
18.12.2024

Edustajiston puheenjohtajan Kristiina Lindroosin puhe

Lue