Raportti luovutettiin kuntaministeri Sirpa Paaterolle torstaina 18.2.2021 Helsingissä. Raportin koostamiseen osallistui yli 120 kiinteistö- ja rakennusalan asiantuntijaa. Raportti otti kantaa mm. ketterään kaavoitukseen, korjausrakentamisen kasvavaan korjausvajeeseen ja kiertotalouden merkityksen vahvistumiseen.
Raportin koulutusosuudessa todettiin, että kiinteistö- ja rakentamisalalla on puute osaajista. Maahanmuutolla ja kansainvälisten osaajien liikkuvuudella on entistä suurempi merkitys kiinteistö- ja rakentamisalalle. Eläköityviä on paljon, ja kilpailu tulevaisuuden osaajista kiihtyy, kun syntyvyys laskee ja työikäisen väestön määrä pienenee. Ala tarvitsee kaikenlaisia osaajia, mutta erityisesti korostuu työnjohtajien, rakennus- ja rakennesuunnittelijoiden ja kiinteistöpalvelualan osaajien tarve.
ROTI-raportissa nähdäänkin, että korkeakoulujen profiloituminen ja keskinäinen yhteistyö myös täydennyskoulutuksessa on tärkeää, jotta rajallisilla resursseilla saataisiin laadukas jatkuvan oppimisen tarjonta kiinteistö- ja rakentamisalan tarpeisiin. Tämä asia nostettiin esille myös Rakennusinsinöörit ja -arkkitehdit RIA ry:n alkuvuodesta julkaisemassa RIAn koulutuspoliittisessa ohjelmassa.
Täydennyskoulutuksen avulla vastataan tulevaisuuden osaamistarpeisiin
Jatkuvan oppimisen tarjoaminen osaksi työuraa voi tuoda yrityksille kilpailuedun. Opiskelijoiden näkökulmasta jatkuvan oppimisen integrointi olennaiseksi osaksi työuraa kannustaa siirtymään korkeakoulusta työelämään.
Vaikka koulutusta ja osaamista on pidetty suomalaisen yhteiskunnan vahvana osa-alueena, annetaan ROTI-raportissa tästä kouluarvosanaksi vain 6,5. Arvosana on säilynyt samana jo vuodesta 2017 lähtien, vaikka opiskelija-aines arvioidaan raportissa 8+ arvoiseksi. Kokonaisarvosanaa pudottavat mm. alan tutkimuksen heikko rahoitus oli sitten kyse tutkimuksesta tai tutkijaresursseista. Positiivisena raportissa nähdään se, että alalle on voitu viime vuosina rekrytoida useita professuureja.
”Rakennusalan tuotekehitys on vähentynyt jyrkästi 2010-luvulla. Rahaa ei tahdo löytyä professuureihin, yrityksiin ei palkata tohtoritason väkeä eikä kehitystyöhön panosteta. Tämä on ristiriidassa sen kanssa, että menestyksemme eväitä ovat korkea koulutustaso, innovaatiot ja korkea jalostusaste. Nyt jos koskaan on oikea hetki muuttaa koulutusta siihen suuntaan minkälaisen arvostuksen suomalaiset sille mielipiteissään antavat. Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen ja myös toisen asteen koulutuksen yhteistyötä on lisättävä. Samalla uskon, että myös rakentamisalan vetovoima lisääntyy”, toteaa RIAn toimitusjohtaja, järjestöneuvos Kimmo Sandberg.
Lisätietoja: Kimmo Sandberg, s-posti: kimmo.sandberg@ria.fi , www.roti.fi
Rakennusinsinöörit ja -arkkitehdit RIA ry on ammattikorkeakouluista ja teknillisistä oppilaitoksista valmistuneiden rakennusalan toimihenkilöiden valtakunnallinen keskusliitto, jonka tavoitteena on parantaa edustamiensa ammattikuntien toimintaedellytyksiä niin työ- kuin yhteiskuntaelämässä. Liitto viettää 70-juhlavuotta vuonna 2021. RIAlla oli edustaja kolmessa ROTI-raportin työryhmässä.