STTK:n kysely: Kuntalaiset korottaisivat kunnallisveroa, valtuutetut leikkaisivat palveluista

STTK:n tekemän kyselyn mukaan kuntalaiset käyttäisivät kuntatalouden tasapainottamiseen eri keinoja kuin valtuutetut. Kuntalaisilla suosituin keino kuntatalouden tasapainottamiseksi on kunnallisveron korotus (36 %). Sen jälkeen yhtä suosittua on palvelumaksujen korotus (28 %) sekä kunnan palveluista ja toiminnasta leikkaaminen (28 %). Miehet ovat selvästi valmiimpia leikkaamaan palveluista (28 %) kuin naiset (18 %).

Valtuutetuilla sen sijaan suosituin vaihtoehto on kunnan palveluista ja toiminnasta leikkaaminen (43 %) ja seuraavaksi kunnallisveron korotus (36 %). Palveluista ja toiminnasta leikkaaminen on selvästi suositumpaa pienissä kunnissa kuin suurimmissa kaupungeissa.

─ Kansalaiset näyttäisivät kyselyn perusteella olevan valmiita maksamaan kunnan palveluista joko kunnallisveron tai palvelumaksujen korotuksen muodossa. Palveluista halutaan pitää kiinni, etenkin suuremmissa kaupungeissa, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola tulkitsee.

Nuorilla miehillä muuttohaluja

Kyselyn perusteella neljän vuoden sisällä toiselle paikkakunnalle aikoo muuttaa kahdeksan prosenttia kansalaisista. Lisäksi muuttamista pitää mahdollisena 28 prosenttia. Muuttohalukkuus on suunnilleen samaa luokkaa vastaajan kotikunnan koosta riippumatta.

18–35-vuotiaat miehet ovat muuttohalukkaampia kuin samanikäiset naiset. Nuorista miehistä 21 prosenttia aikoo muuttaa toiselle paikkakunnalle, ja sitä pitää ainakin mahdollisena 50 prosenttia vastaajista. Vastaavat prosentit nuorilla naisilla ovat 13 ja 39.

─ Nuorten miesten halu muuttaa on pienoinen yllätys, sillä julkisessa keskustelussa on syntynyt kuva naisten miehiä isommasta muuttohalukkuudesta. Toisaalta on mahdollista, että naiset asuvat jo haluamallaan paikkakunnalla esimerkiksi opiskelun vuoksi, Palola pohtii.

STTK:n mielestä muuttohalukkuus on yhtä kaikki myönteistä. Se luo toivoa ratkaista Suomen sitkeää alueellista kohtaanto-ongelmatilannetta, jossa työ ja tekijä eivät kohtaa.

─ Kohtaanto-ongelmaa voitaisiin helpottaa parantamalla työvoiman liikkuvuutta esimerkiksi määräaikaisella työmatkojen verovähennysoikeuden korottamisella, muuttoavustuksella ja lisäämällä kohtuuhintaista asuntotuotantoa.

Aula Research Oy toteutti STTK:n toimeksiannosta kuntavaaliselvityksen tammi-helmikuussa 2021. Kyselyyn vastasi 2 002 täysi-ikäistä kansalaista manner-Suomesta ja tuhat kunnanvaltuutettua eri puolilta Suomea.

Lisätietoja STTK:ssa: Antti Palola, puhelin 040 509 6030.
Kyselystä enemmän: ekonomisti Seppo Nevalainen, puhelin 0400 798 958

Katso tästä selvityksen tuloksia.

STTK järjestää kunta-aiheisen keskustelutilaisuuden tiistaina 16.3. klo 13.00 – 14.15. Tilaisuus striimataan ja osallistujilla on mahdollisuus osallistua viestiseinällä keskusteluun. Klikkaa itsesi linjoille tästä.

Ajankohtaista

21.1.2025

EU:n turvallisuuden ja kilpailukyvyn vahvistaminen ei saa merkitä työelämän unohtamista

Lue
21.1.2025

Synkästä syksystä sote-vaalikevääseen  

Lue
20.1.2025

Eläkeneuvotteluissa saavutettiin neuvottelutulos

Lue
17.1.2025

Pro ilmoitti lakoista teknologiateollisuuteen sekä kemianteollisuuteen

Lue
17.1.2025

Lotta Nuotio Tehyn vastaavaksi viestintäasiantuntijaksi 

Lue
17.1.2025

Onnistunut työllisyydenhoito elinvoimaisen kunnan keskiössä  

Lue
15.1.2025

Suomen pelastusalan ammattilaiset SPAL liittyy Ammattiliitto Jytyyn

Lue
15.1.2025

Henkilöstön hallintoedustus yrityksissä jää Suomessa silmänlumeeksi

Lue