Vastakkainasettelun aika on täällä taas

Kirjoittaja:

Antti Palola

puheenjohtaja

Profiili

Elämme epävarmoja, mutta mielenkiintoisia aikoja. Reilu vuosi sitten koko maailman polvilleen laittaman koronapandemian osalta näyttää pitkästä aikaa valoisemmalta, kun rokotekattavuus lisääntyy nopeammin kuin vuosi sitten uskalsimme odottaa. Kannattaa pitää mielessä kansalaisten terveys, kun yhteiskuntaa jälleen availlaan ja rajoituksia poistetaan. Esimerkit muista maista osoittavat, että maltti on valttia tässäkin asiassa.

Työmarkkinoilla vallitsee monenlaisen epävarmuuden mukanaan tuoma odottava tilanne.

Työmarkkinoilla vallitsee monenlaisen epävarmuuden mukanaan tuoma odottava tilanne. Kuvaan sitä merikapteenille ja entiselle laivan päällikölle sopivalla vertauksella. Kun merellä on rajoitettu näkyvyys, silloin liikutaan erityistä varovaisuutta noudattaen. Aivan erityisesti tämä pätee ahtailla väylillä. Päällikön vastuulla on kuljettaa laiva ja lasti turvallisesti määräsatamaan.

Suomalainen työmarkkinalaiva purjehtii tällä hetkellä rajoitetun näkyvyyden vallitessa. Kaikki tuntuvat olevan epävarmoja siitä, päästäänkö määränpäähän turvallisesti. Epävarmuuden oloissa hyvät neuvot ja keinot ovat tarpeen. Uusien ja modernien apuvälineiden toimintavarmuus on usein riippuvainen monesta itsestä täysin riippumattomasta muuttujasta. Siksi varastossa on hyvä olla myös perinteisiä apuvälineitä – hyviksi havaittuja ja toimintavarmuudeltaan taattuja.

Työnantajaliitoissa soi uusi sävel. Metsäteollisuuden ilmoitus luopua valtakunnallisista työehtosopimuksista sai jatkosäkeistön teknologiateollisuudesta. Sen maaliskuinen päätös oli aavistuksen sivistyneempi, mutta yhtä kaikki päämäärä on yksi ja sama.

Työnantajapuolen toimintaa viime vuosina voi toki kiittää johdonmukaiseksi. Sen perimmäinen tarkoitus on romuttaa suomalainen neuvottelu- ja sopimusjärjestelmä,

Työnantajapuolen toimintaa viime vuosina voi toki kiittää johdonmukaiseksi. Sen perimmäinen tarkoitus on romuttaa suomalainen neuvottelu- ja sopimusjärjestelmä, luopua yleissitovuudesta ja vahvistaa työnantajien direktio-oikeutta – siis lisätä isäntävaltaa. Puheet ovat kauniita, mutta olemme aikamatkalla työelämän menneisyyteen. Jokainen ”linnansa ja päätalonsa” lukenut tietää, mitä isäntävalta tarkoittaa.

Seuraan mielenkiinnolla, mikä tai mitkä toimialat seuraavat perässä. – En nimittäin usko, että tämä tähän jää. Näihin aikoihin asti ay-liike yhdessä työnantajapuolen kanssa on sopinut työn hinnasta ja muista työn ehdoista, jotka ovat lisänneet vakautta ja ennustettavuutta yhteiskuntaan ja työmarkkinoille. Ihmettelen, miksi tästä hyvästä tavasta toimia halutaan nyt eroon.

Työnantajien kannattaisi pohtia, miten heidän haaveilemansa täysin hajautettu sopimusjärjestelmä toimii seuraavan yhteiskunnallisen tai talouden kriisin osuessa kohdallemme. Nehän tulevat kuin keväiset sateet, joskus rajummin, joskus heikommin. Mutta tulevat. Suomi on kiinni eurossa ja sen myötä työkalut ovat vähissä. Itse uskon hädän hetkellä taas huudettavan laajempien ratkaisujen perään, kuten viimeksi kävi heti koronakriisin alkumetreillä.

Seuraavasta työmarkkinakierroksesta povaan vaikeaa ja levotonta. Työriidoilta ei vältytä. Paineet ovat kovat alasta riippumatta.

Edesmenneellä veturinkuljettajaisälläni oli tapana sanoa, että vappuna juhlivat Antti ja työläiset. Toivotan kaikille oikein hyvää vappua!

Antti Palola
STTK:n puheenjohtaja

Kirjoitus on julkaistu aikaisemmin Demokraatissa

Ajankohtaista

22.1.2025

Vähimmäispalkkadirektiivin kohtaloa ei ole sinetöity

Lue
21.1.2025

EU:n turvallisuuden ja kilpailukyvyn vahvistaminen ei saa merkitä työelämän unohtamista

Lue
21.1.2025

Synkästä syksystä sote-vaalikevääseen  

Lue
20.1.2025

Eläkeneuvotteluissa saavutettiin neuvottelutulos

Lue
17.1.2025

Pro ilmoitti lakoista teknologiateollisuuteen sekä kemianteollisuuteen

Lue
17.1.2025

Lotta Nuotio Tehyn vastaavaksi viestintäasiantuntijaksi 

Lue
17.1.2025

Onnistunut työllisyydenhoito elinvoimaisen kunnan keskiössä  

Lue
15.1.2025

Suomen pelastusalan ammattilaiset SPAL liittyy Ammattiliitto Jytyyn

Lue