Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen päätös korostaa lakko-oikeutta

Kirjoittaja:

Maria Häggman

kansainvälisten asioiden päällikkö

Profiili
Mitä uusi komissio tarjoaa työelämälle

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tuore tuomio toteaa, että lakko-oikeus on etusijalla suhteessa yhteismarkkinoiden taloudellisiin vapauksiin.

Tuomiossa todetaan, että yritysten sijoittautumisvapaus ei ole rinnastettavissa lakko-oikeuteen, joten se ei voi olla etusijalla siihen nähden. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin korostaa, että tämä vapaus ei ole vastapaino yhdistymisvapautta koskevalle perusoikeudelle, vaan pikemminkin vain yksi tekijä muiden joukossa, joka on otettava huomioon.

Oikeustapaus koskee Norjan telakkatyöntekijöitä, jotka boikotoivat Holship Norge AS -yritystä, koska se palkkasi tuntityöntekijöitä ohi työehtosopimuksen. Norjan korkein tuomioistuin ja EFTA katsoivat boikotin lainvastaiseksi koska se loukkasi yrityksen sijoittautumisvapautta. 

Telakkatyöntekijöiden työehtosopimus perustui ILO: n yleissopimukseen nro 137 ja siinä määrättiin kiinteät palkkatasot ja vähimmäistyöajat toimialalla, jota aiemmin on hallinnut tuntipalkkainen työ. Työehtosopimuksessa  asetettiin etusijalle rekisteröityjen telakoiden työntekijät ja varmistettiin, että jokaisessa Norjan satamassa palveli jokaisen sataman kokoon soveltuva pysyvä pätevien telakointityöntekijöiden määrä.

Norjan liikennetyöntekijöiden järjestö (NFT) järjesti Holship Norge AS -alusten boikotoinnin pyrkiessään pitämään sopimuksen voimassa.

NFT ja Norjan ammattiliittojen keskusjärjestö (LO) saivat Euroopan ammatillinen yhteisjärjestö EAY: n tuella tapauksen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen käsiteltäväksi. EAY kuvaa tapausta merkittävänä voittona, joka puuttuu suuntaukseen, joissa yritysten edut asetettaisiin kansalaisten oikeuksien edelle ja joka uhkaa viedä työntekijöiden oikeuksia vuosikymmeniä ajassa taaksepäin.

Päätös on merkittävä Euroopan palkansaajille, koska se vahvistaa selkeän oikeushierarkian, että työntekijöiden oikeudet ovat etusijalla suhteessa taloudellisiin vapauksiin. Kysymyksestä on ollut kiistanalainen EUn lainsäädännössä Viking- ja Laval-tapausten tuomioiden jälkeen. Ihmisoikeustuomioistuin selventää nyt tilannetta ensimmäistä kertaa.

ECtHR ruling on right to strike

Ajankohtaista

31.3.2025

Kiristynyt geopolitiikka vain kiihdytti vihreää siirtymää

Lue
28.3.2025

KthLiitto: Hallituksen uudet leikkauspäätökset järkyttävät

Lue
28.3.2025

Työnhakijan palveluprosessin ja työnvälityspalveluiden kehittäminen

Lue
28.3.2025

Meton lehdistötiedote: Metsäasiantuntijalla on oikeus turvalliseen työympäristöön

Lue
28.3.2025

SAK, Akava ja STTK: Hallitus haluaa työnantajille yksipuolisen oikeuden määritellä lakkojen rajat

Lue
27.3.2025

Mistä kevään tuplavaaleissa äänestetään? 

Lue
26.3.2025

Työttömyysturvan yhdistelmävakuutuksen mallin valmistelu

Lue
26.3.2025

Kelassa syntyi työehtosopimus

Lue