Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola on tyytyväinen, että sote-uudistus on hyväksytty. Palvelujen painopistettä tulee siirtää terveyden edistämiseen ja sairauksien ennaltaehkäisyyn. Jotta palvelut voidaan turvata kaikille kansalaisille, on hoitoalan työvoiman saatavuutta parannettava. – Henkilöstön edustajat on otettava tiiviisti mukaan kaikilla hyvinvointialueilla, jotta uudistus saadaan toteutettua onnistuneesti, Paavola sanoo.
Sote-alan henkilöstön osaaminen, hyvinvointi ja riittävyys ovat keskeisiä tekijöitä uudistuksen onnistumisessa. Palvelujen turvaaminen kaikilla hyvinvointialueilla edellyttää selvästi nykyistä enemmän koulutettuja lähihoitajia, ja alan vetovoimaa tulee merkittävästi parantaa. – Ratkaisuna on vähentää työkuormaa ja parantaa palkkausta sekä työoloja. Uusi SOTE-sopimus tarjoaa mahdollisuuden korjata sote-sektorin alakohtaisia ongelmia ja parantaa merkittävästi alan vetovoimaa ja henkilöstön saatavuutta, Paavola kertoo.
Jotta kustannuksia saadaan pidettyä kurissa, tulee huomiota siirtää nykyistä enemmän varhaiseen puuttumiseen varhaiskasvatuksessa, kouluissa ja sote-palveluissa. Säästöt tulevat pidemmällä aikavälillä ja esimerkiksi vähentämällä kalliita korjaavia kustannuksia erikoissairaanhoidossa. Hyödyt kansalaisille ovat sitäkin suuremmat sairauksien ja syrjäytymisen ehkäisemisen vuoksi.
Uudistuksen tavoitteiden saavuttaminen edellyttää kaikkien sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöiden osaamisen hyödyntämistä. SuPer on esittänyt lähihoitajien osaamisen laaja-alaisempaa käyttöä ja vastuullisempia tehtäviä. Lähihoitajakoulutus antaa vahvan osaamisen työskennellä laajasti sote- ja varhaiskasvatuksen sektoreilla. Esimerkiksi korona-aikana lähihoitajia siirrettiin tilapäisesti varhaiskasvatuksesta vanhustenhoitoon, kun siihen oli tarve.
SuPeriin kuuluu noin 90 000 sosiaali- ja terveysalan sekä kasvatusalan koulutettua ammattilaista, jotka työskentelevät julkisella ja yksityisellä sektorilla.
Lisätietoja: SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola, p. 050 5275 085