SAK, Akava ja STTK: Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt kokevat edelleen syrjintää työelämässä

Pride-lippuja

SAK:n, Akavan ja STTK:n jäsenliitoilleen tekemän kyselyn mukaan noin kolmannes liitoista on saanut viimeisen vuoden aikana yhteydenottoja seksuaali- tai sukupuolivähemmistöihin kohdistuvan kiusaamisen, syrjinnän tai muun epäasiallisen kohtelun vuoksi. Yhteydenottojen määrä on pysynyt samana viime vuosiin verrattuna.

– Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen edustajat ovat usein näkymättömissä työelämässä ja saattavat varoa kertomasta työpaikallaan esimerkiksi samaa sukupuolta olevasta kumppanistaan tai sukupuoli-identiteetistään. Siksi on mahdollista, että monet heistä eivät uskalla tuoda esille kokemaansa syrjintää edes ammattiliitoille, Akavan johtava asiantuntija Miika Sahamies arvelee.

Ammattiliitot panostavat yhä enemmän syrjinnän vastaiseen työhön työpaikoilla. Monet liitot kertoivat kyselyssä ottavansa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistuvan epäasiallisen kohtelun esille luottamushenkilökoulutuksissaan.

– Syrjintään puuttuminen on tärkeä osa henkilöstön edustajien työtä. Myös työnantajien olisi ryhdistäydyttävä ja otettava tosissaan velvoitteensa edistää työntekijöiden yhdenvertaisuutta työpaikalla. Luottamusmiehillä ja työsuojeluvaltuutetuilla on lain mukaan oikeus saada tietoa työnantajan yhdenvertaisuuden edistämistä koskevista suunnitelmista, SAK:n lakimies Anu-Tuija Lehto muistuttaa.

Yhdenvertaisuuslaki velvoittaa vähintään 30 hengen työpaikat laatimaan yhdenvertaisuussuunnitelman. Myös tätä pienempien työpaikkojen on tavoitteellisesti edistettävä yhdenvertaisuutta, vaikka kirjallista suunnitelmaa niiltä ei edellytetäkään.

– Työnantajien pitää tehdä selväksi, että seksuaali-, sukupuoli- ja muihin vähemmistöihin kuuluvat työntekijät ovat osa työyhteisöä. Kirjallinen yhdenvertaisuussuunnitelma kannattaa nähdä prosessina, joka auttaa työpaikkaa tulemaan paremmaksi. Se helpottaa myös uusien työntekijöiden perehdytystä ja syrjinnän ehkäisemisen resurssointia, STTK:n juristi Anja Lahermaa sanoo.

Palkansaajajärjestöjen keskustelutilaisuus syrjinnän ehkäisemisestä tiistaina

SAK, Akava ja STTK järjestävät Helsinki Pride -viikolla keskustelutilaisuuden, jossa etsitään keinoja työelämässä tapahtuvan syrjinnän ehkäisemiseen. Tilaisuus välitetään suorana Facebookin live-lähetyksenä tiistaina 29.6.2021 kello 10–11 osoitteessa https://www.facebook.com/events/523945628618914.

Keskusteluun osallistuvat

  • Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimiston ylitarkastaja Jussi Aaltonen
  • Helsingin kaupungin asiantuntija (henkilöstön monimuotoisuus, yhdenvertaisuus ja tasa-arvo) Susanna Puustinen
  • Setan nuorisotyön vaikuttamisen asiantuntija Heta Hölttä.

Juontajana toimii SAK:n työehtoasiantuntija Karoliina Huovila.

Lisätiedot

Ajankohtaista

30.10.2024

Tehy: HUS vetää massiivisia yt-neuvotteluita puutteellisilla esityksillä eikä vastaa tietopyyntöihin

Lue
29.10.2024

Vuoden viimeinen palkkapäivä -vaikuttajayhteistyö käynnistyy

Lue
28.10.2024

Johanna Aatsalo Tehy-lehden päätoimittajaksi

Lue
25.10.2024

Kotoutumisen edistämisestä annetun lain muuttaminen, HE-luonnos

Lue
24.10.2024

Palkkamontun umpeen kuromisessa vielä tekemistä

Lue
22.10.2024

Ovatko seuraavat eduskuntavaalit vauvavaalit?

Lue
16.10.2024

Väitteitä ja vastaväitteitä vientivetoisen työmarkkinamallin työmarkkinavaikutuksista

Lue
15.10.2024

Sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnasta annetun lain muuttaminen – HE luonnos

Lue