Hallituksen esitys uudeksi yhteistoimintalaiksi on annettu eduskunnalle ja sen on määrä tulla voimaan ensi vuonna. Lakiesitys korostaa yrityksessä käytävän vuoropuhelun merkitystä. Lailla tavoitellaan henkilöstön tiedonsaannin ja vaikutusmahdollisuuksien lisäämistä sekä luottamuksen ja henkilöstön osallisuuden ja aseman parantamista yritysten päätöksenteossa.
– Työelämän kiivaassa muutoksessa jatkuvalle ja säännölliselle vuoropuhelulle ja yhteistoiminnalle on entistä suurempi tarve. Myös yhteistoimintalain merkitys työpaikoilla kasvaa, STTK:n johtaja Minna Ahtiainen toteaa.
STTK pitää tärkeänä sitä, että lakiesityksessä määritellään vähimmäisvelvoitteet ja kannusteet jatkuvaan vuoropuheluun johdon ja henkilöstön välillä, työhyvinvoinnin edistämiseen sekä osaamisen kehittämiseen.
– Laki itsessään ei silti vielä hyvää kehitystä takaa. Hyvä yhteistoiminta edellyttää lain vähimmäisvelvoitteiden noudattamisen lisäksi työnantajan ja henkilöstön välistä molemminpuolista luottamusta ja arvostusta. Lakiesitys on pohja yritysten nykyistä aktiivisemmalle ja kannustavammalle yhteistoiminnan kulttuurille, Ahtiainen korostaa.
STTK pitää erittäin tärkeänä, että työvoiman käytön vähentämistä ja yritystoiminnan muutostilanteita koskevat neuvotteluvelvoitteet säilyvät vähintään nykylain tasoisina.
– Tämä on työntekijöiden vähimmäissuojan ja oikeusturvan kannalta keskeistä.
Lisätietoja STTK:ssa: Minna Ahtiainen, puhelin 050 3877030.