Sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö Tehy on tehnyt kyselyn tehyläisille, jotka työskentelevät päiväkodeissa. Kyselyn mukaan lähes puolet lapsen päivähoidosta on aikaa, jolloin päiväkotiryhmässä ei ole tarpeeksi kasvattajia.
Elokuun alussa tuli voimaan varhaiskasvatuksen lainmuutos, jonka mukaan henkilöstön poissaoloista johtuvista syistä ei voi poiketa henkilöstömitoituksesta. Vaikka lainmuutos astui voimaan, ei se poista varhaiskasvatuslaista porsaanreikää, joka mahdollistaa poikkeamisen henkilöstömäärästä.
Henkilöstömäärän laskennassa käytetään päiväkotikohtaista henkilöstön ja lasten määrän välistä suhdelukua, minkä johdosta henkilöstövajaus on päiväkotiryhmissä arkipäivää.
– Lastenhoitajat ovat todella kovilla päiväkodeissa nimenomaan siksi, että kasvattajia on liian vähän ryhmää kohden. Kyselyyn saatujen vastausten perusteella palkkauksen lisäksi työolot heikentävät merkittävästi alan vetovoimaa. Yksinkertaisesti ryhmät ovat liian suuria, sanoo Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.
Tehy vaatii, että varhaiskasvatuslakia tiukennettaisiin niin, että henkilöstömäärä lasketaan ryhmäkohtaisesti. Tällöin ryhmissä varmistettaisiin nykyistä paremmin riittävä määrä kasvattajia. Ryhmäkohtainen laskentatapa oli käytössä vielä 90-luvulla.
Hoitajapula on jo selvä asia, mutta pula lastenhoitajistakin voi olla edessä. Tehyn kyselyyn vastanneista viidennes harkitsi alan vaihtoa viikoittain.
– Tämä on sääli, sillä vastauksista ilmenee, että lastenhoitajat ovat hyvin sitoutuneita työhönsä ja pitävät sitä tärkeänä. Kuormitus ja väsymys ovat arkipäivää henkilöstöpulan vuoksi, sanoo selvityksen tehnyt Tehyn sosiaalipoliittinen asiantuntija Eva Siitonen.
Tehyn kyselyyn vastasi 1573 päiväkodeissa työskentelevää tehyläistä.
Lisätietoja: Tehyn sosiaalipoliittinen asiantuntija Eva Siitonen p. 0400 265 051 eva.siitonen@tehy.fi