SuPerin edustajisto: Hoitajapula syvenee – ammattitaidosta tulee maksaa

SuPerin edustajisto vaatii nopeasti ratkaisuja sote-sektoria ja varhaiskasvatusta voimakkaasti koettelevaan hoitajapulaan. Alan palkkaus, työolot ja työnkuva on saatava viimeinkin kuntoon. Kunnat ja valtio ovat luvanneet kansalaisille palvelut, joiden tuottamiseen tulee löytyä ja suunnata riittävästi rahaa. – Hyvä hoito vaatii rahaa, SuPerin edustajiston puheenjohtaja Päivi Inberg muistuttaa.

Koulutetun hoitohenkilökunnan osaaminen on vaikuttavaa, taloudellista ja siitä hyötyy koko yhteiskunta. Ammattitaidosta tulee maksaa asianmukaisesti. Hyvän hoidon ja hoitoalan vetovoiman ydin on hyvä koulutus, joka tulee pitää laadukkaana myös jatkossa. Se on perusta myös asiakas- ja potilasturvallisuudelle, samoin hoitoalan ammattilaisten työturvallisuudelle.

Nuorten hakeutuminen alalle on vähentynyt samaan aikaan kun eläköityminen lisääntyy. Alan vetovoima on heikentynyt, koska työoloja on jo pitkään kurjistettu säästösyistä. Korona-aika on lisännyt hoitoalan kuormitusta entisestään, ja kansalaisille välttämättömien palvelujen tuottaminen on vaatinut hoitohenkilökunnalta liikaa joustamista. Sote-palvelujen tuotanto nojaa hyvin vahvasti hoitohenkilökunnan ylitöiden varaan. Tämä on suuri ongelma alalla ja verottaa jaksamista ja alan vetovoimaa merkittävästi. Samoin johtamisen ongelmat heikentävät alalla pysymistä.

Työvoimapula koettelee myös varhaiskasvatusta, jossa on suuri pula kasvattajista. Varhaiskasvatuksen lastenhoitajien määrää on vähennetty suhteessa varhaiskasvatuksen opettajiin eikä tämä voi olla vaikuttamatta halukkuuteen hakeutua alalle. Ongelma on myös muualla kuin pääkaupunkiseudulla.

SuPerin useiden jäsenselvitysten mukaan hoitotyö koetaan edelleen merkitykselliseksi ja antoisaksi. Se ei kuitenkaan riitä, vaan työoloihin ja palkkaukseen halutaan selvää muutosta. Työssä halutaan toteuttaa korkeaa ammattietiikkaa ja se tarkoittaa, että koulutettua hoitohenkilökuntaa on palkattava riittävästi ja työaikaa on voitava suunnata varsinaiseen hoitotyöhön. Palkkauksen on oltava selkeästi nykyistä parempi.

SuPeriin kuuluu 90 000 sosiaali- ja terveys- sekä kasvatusalan ammattilaista, jota työskentelevät julkisella ja yksityisellä sektorilla. Edustajisto on SuPerin päättävin elin liittokokouskauden aikana. Edustajisto kokoontuu kaksi kertaa vuodessa. Edustajiston kokous pidetään 25.−26. marraskuuta.

Lisätiedot:
SuPerin edustajiston puheenjohtaja Päivi Inberg, 040 705 9115
SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola, 050 527 5085

Ajankohtaista

2.1.2025

Jytyn mielestä laki suojelutyöstä ei ole tarpeen – kertoo 5 syytä miksi

Lue
30.12.2024

Vuodenvaihteessa 2024–2025 voimaantulevia muutoksia

Lue
20.12.2024

Ammattiliitto Jyty on tyytyväinen kunta-alan palkkausjärjestelmän uudistukseen

Lue
19.12.2024

Vaikeiden aikojen vastapainoksi tarvitsemme uskoa, toivoa ja rohkeutta

Lue
19.12.2024

Tehy hyväksyi neuvottelutuloksen yksityisen ensihoitopalvelualan työriidassa: Palkkoja korotetaan, useita parannuksia työehtoihin 

Lue
19.12.2024

Toimisto suljettu 23.12.2024 – 6.1.2025

Lue
18.12.2024

Patrick Tiainen on STTK:n Tulevaisuuden tekijä 2024 

Lue
18.12.2024

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola edustajistossa: Nyt on palkankorotusten vuoro

Lue