STTK: Paluuta EU:n vanhoihin taloussääntöihin ei ole

Euroopan Unioni

EU:n taloussääntöjen uudistuksessa jäsenmaiden vapautta ja vastuuta kannattaa STTK:n pääekonomisti Patrizio Lainàn mielestä kasvattaa.
– Jos yhteisvastuuta halutaan jatkossa EU:ssa välttää, jäsenmaiden finanssipolitiikalle on luotava riittävästi liikkumatilaa. Nykyisin vastuu finanssipolitiikasta on viime kädessä jäsenmailla, mutta ilman vapautta harjoittaa finanssipolitiikkaa.

STTK esittää sääntökehikon yksinkertaistamista ja maakohtaisuuden lisäämistä. Lisäksi on luotava tilaa julkisille investoinneille ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja tuottavuuden vauhdittamiseksi.

Myös vaihtotaseiden hallinta pitäisi tuoda vahvemmin mukaan sääntökehikkoon.
– Vaihtotase kertoo maan rahoituskestävyydestä enemmän kuin julkiset velka-asteet tai alijäämät. Ylisuurista vaihtotaseiden epätasapainoista voitaisiin esimerkiksi edellyttää ylimääräistä talletusta Euroopan investointirahastoon. Näin vaihtotaseiden epätasapainoa on mahdollista ylläpitää jatkossakin, mutta silloin on aktiivisemmin osallistuttava eurooppalaisten investointien rahoittamiseen, Lainà esittää.

Sääntökehikkoa voidaan yksinkertaistaa luopumalla 60 prosentin velkasäännöstä ja rakenteellisen alijäämän tavoitteesta. Julkisen talouden tavoitteet on laadittava maakohtaisesti huomioiden myös sosiaaliset päämäärät.

STTK:n mielestä paluuta vanhoihin EU:n taloussääntöihin ei ole.
– Säännöt ovat osoittautuneet toimimattomiksi, mutta myös epärealistisiksi. Suomen kannattaa tuoda rakentavia esityksiä pöytään sääntökehikon uudistamiseksi – ei haikailla vanhojen sääntöjen perään, Lainà summaa.

Lisätietoja STTK:ssa: Patrizio Lainà, puhelin 040 583 4432.

STTK:n ja SAK:n yhteiset esitykset EU:n taloussääntöjen uudistamiseksi >>

Patrizio Lainàn blogi: Kenelle kuuluu vastuu talouspolitiikasta EU:ssa?

Ajankohtaista

28.4.2025

Tehy: Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n  kunta- ja hyvinvointialan kehittämisohjelman – irtisanominen ei tullut yllätyksenä

Lue
28.4.2025

STTK: Nuorten työelämän epävarmuutta ei saa lisätä – vaikutukset mielenterveyteen ja perheellistymissuunnitelmiin merkittävät

Lue
28.4.2025

Työsuojelun yhteistoiminnalla tuottavuutta ja hyvinvointia

Lue
24.4.2025

Ammattiliitto Pro: Rikkaiden riihessä todelliset kasvutoimet unohtuivat

Lue
24.4.2025

SPAL ja Jyty: Pelastusalan ammattilaisille on turvattava vakaa palkkakehitys

Lue
24.4.2025

Tehy tuki arvostetun kirjailijan Riku Siivosen tietokirjaa, jossa kerrotaan synnytyksistä isän silmin ja kätilön arvokkaasta työstä

Lue
24.4.2025

Jyty: Hallituksen päätökset rapauttavat suomalaista sopimusyhteiskuntaa

Lue
23.4.2025

Hallituksen hulppeat veronkevennykset velkaantuneessa Suomessa ovat vastuuttomia

Lue