Työmarkkinakeskusjärjestöt: koronarokotteiden korvauksia yksityiselle terveydenhuollolle tarkistettava

Koronavirus työelämässä

Työmarkkinoiden keskusjärjestöt EK, SAK, Akava ja STTK ehdottavat valtiovallalle, että eduskunnalle annetaan pikaisesti lakiesitys koronarokottamisen korvausten tarkistamisesta yksityiselle terveydenhuollolle.

21.12.2021

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen

Työmarkkinoiden keskusjärjestöt EK, SAK, Akava ja STTK ehdottavat valtiovallalle, että eduskunnalle annetaan pikaisesti lakiesitys koronarokottamisen korvausten tarkistamisesta seuraavasti:

  • sairausvakuutuslaissa (3 luku 8 §) olevaa korvaustaksaan korotetaan vähintään 16 euroon; ja
  • säännöksen voimassaoloa jatketaan vähintään vuodella eli 30.6.2023 saakka.

Valtiovalta on katsonut tarpeelliseksi hyödyntää yksityisen terveydenhuollon palveluja mahdollisimman korkean rokottamiskattavuuden aikaansaamiseksi muun muassa kyseisellä säännöksellä ja tuoreella asetuksenmuutoksella, joka velvoittaa kunnat neuvottelemaan alueensa yksityisen terveydenhuollon palveluntuottajien kanssa rokottamisesta koronatautia vastaan. Lisäksi Uudenmaan kunnat ovat juuri päättäneet käynnistää toimet, jotka tähtäävät yksityisten palvelujen käytön lisäämiseen koronarokottamisessa.

Järjestöjen käsityksen mukaan nämä linjaukset perustuvat muun muassa pahenevan hoitovajeen hallintaan ja uuden koronavariantin aiheuttamaan tarpeeseen nopeuttaa kolmannen rokotusannoksen antamista. Näissä molemmissa onnistuminen edellyttää, että julkiset ja yksityiset resurssit pystytään hyödyntämään mahdollisimman tehokkaasti.   

Järjestöjen ehdottamat muutokset ovat hyvin linjassa näiden pyrkimysten kanssa. Korvaustaksan korottaminen on tarpeen, koska kunnat aikovat laskuttaa yksityisiä terveyspalvelujen tuottajia rokotteiden toimittamisesta, vaikka itse rokotteet olisivatkin maksuttomia. Ilman korvaustaksan nostoa tavoite työterveyshuollon laajasta hyödyntämisestä jäisi saavuttamatta, koska työnantajille aiheutuisi rokotusten hankkimisesta liian suuret kustannukset. Lisäksi valtionvallan edustajat ovat usein todenneet, että koronasta aiheutuvat suorat kustannukset korvataan täysimääräisesti valtion varoista.

Nykyinen korvaustaksa on voimassa 30.6.2022 saakka. Koronapandemia ei ole ohi tulevaan kesään mennessä. Siksi on syytä pidentää säännöksen voimassaoloa vähintään vuodella.

Jyri Häkämies, toimitusjohtaja EK

Jarkko Eloranta, puheenjohtaja SAK

Sture Fjäder, puheenjohtaja Akava

Antti Palola, puheenjohtaja STTK

Ajankohtaista

22.1.2025

Vähimmäispalkkadirektiivin kohtaloa ei ole sinetöity

Lue
21.1.2025

EU:n turvallisuuden ja kilpailukyvyn vahvistaminen ei saa merkitä työelämän unohtamista

Lue
21.1.2025

Synkästä syksystä sote-vaalikevääseen  

Lue
20.1.2025

Eläkeneuvotteluissa saavutettiin neuvottelutulos

Lue
17.1.2025

Pro ilmoitti lakoista teknologiateollisuuteen sekä kemianteollisuuteen

Lue
17.1.2025

Lotta Nuotio Tehyn vastaavaksi viestintäasiantuntijaksi 

Lue
17.1.2025

Onnistunut työllisyydenhoito elinvoimaisen kunnan keskiössä  

Lue
15.1.2025

Suomen pelastusalan ammattilaiset SPAL liittyy Ammattiliitto Jytyyn

Lue