STTK: Työryhmä esittää työnantajille rajoitettua tiedonsaantioikeutta koronan rokote- ja sairastamistiedoista

Lisätietoja:

Minna Ahtiainen

johtaja, edunvalvonta

Profiili
Koronavirus työelämässä

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama kolmikantainen työelämän koronapassityöryhmä on valmistellut sääntelyä, jonka tavoitteena on lisätä työpaikkojen työturvallisuutta. Tänään työnsä päättänyt ryhmä esittää uutta määräaikaista säännöstä työturvallisuuslakiin. Sen perusteella työnantajalle annettaisiin rajoitettu oikeus käsitellä työntekijän koronatautiin liittyviä rokotus- ja sairastamistietoja.

– Kyse ei olisi koronapassin tyyppisestä sääntelystä, koska tarkoitus ei olisi estää työntekijän pääsyä työpaikalle tai ylipäätään työntekoa tämän säännöksen perusteella. Sen sijaan työnantajalla olisi paremmat edellytykset suunnitella työtä niin, että tauti ei leviäisi työpaikoilla. Tavoitteena on työpaikan olosuhteista johtuvien koronavirustartuntojen ja mahdollisten ammattitautien syntymisen ehkäisy, STTK:ta työryhmässä edustanut johtaja Minna Ahtiainen toteaa.

Lakiehdotuksen mukaan työnantaja saisi käsitellä koronaan liittyviä rokotus- ja sairastamistietoja, jos työhön liittyy ilmeinen vaara altistua koronavirukselle ja tieto on tarpeen työn vaarojen selvittämiseksi tai tarvittavien toimien toteuttamiseen altistumisen torjumiseksi.

– Työnantajan oikeus käsitellä työntekijän tähän liittyviä terveystietoja olisi rajattu. Periaatteessa hyvin monessa työssä tai työpaikassa voi olla jonkinasteinen vaara altistua koronavirukselle. Se ei silti vielä oikeuta käsittelemään työntekijän rokotus- tai sairastamistietoja. Käsittelyoikeus olisi vain niissä töissä, joihin liittyy ilmeinen vaara altistua koronavirukselle, Ahtiainen painottaa.

Lakiehdotuksen mukaan työntekijän on pyydettäessä esitettävä työnantajalle luotettava selvitys koronaan liittyvistä terveystiedoistaan. Työnantajan on nimettävä henkilöt, jotka saavat käsitellä terveystietoja tai määriteltävä tehtävät, joihin sisältyy näiden tietojen käsittelyä.

– Tietoja käsittelevät henkilöt eivät saa kertoa näitä tietoja sivulliselle työsuhteen aikana eikä sen päättymisen jälkeen. Työnantajan on säilytettävä työntekijän terveystiedot erillään muista keräämistään henkilötiedoista. Tiedot on poistettava heti, kun käsittelylle ei ole enää perustetta.

Sääntelyn valmistelun yhteydessä pohdittiin monipuolisesti keinoja työturvallisuuden parantamiseen. Ehdotetulla sääntelyllä kyetään vastaamaan työpaikkojen terveysturvallisuuden parantamisen edellyttämiin tarpeisiin.

– Jos koronatilanne kehittyy edelleen parempaan suuntaan, sääntelyn voimaan saattamiselle ei ole välttämättä välittömiä tarpeita. Lainvalmistelutyötä on kuitenkin mahdollista hyödyntää myöhemmin, jos koronatilanne uudestaan heikkenee, Ahtiainen arvioi.

Ajankohtaista

20.12.2024

Ammattiliitto Jyty on tyytyväinen kunta-alan palkkausjärjestelmän uudistukseen

Lue
19.12.2024

Vaikeiden aikojen vastapainoksi tarvitsemme uskoa, toivoa ja rohkeutta

Lue
19.12.2024

Tehy hyväksyi neuvottelutuloksen yksityisen ensihoitopalvelualan työriidassa: Palkkoja korotetaan, useita parannuksia työehtoihin 

Lue
19.12.2024

Toimisto suljettu 23.12.2024 – 6.1.2025

Lue
18.12.2024

Patrick Tiainen on STTK:n Tulevaisuuden tekijä 2024 

Lue
18.12.2024

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola edustajistossa: Nyt on palkankorotusten vuoro

Lue
18.12.2024

Puheenjohtaja Palolan puhe STTK:n edustajiston kokouksessa

Lue
18.12.2024

Edustajiston puheenjohtajan Kristiina Lindroosin puhe

Lue