HE eduskunnalle laeiksi tuloverolain ja eräiden muiden lakien muuttamisesta taloudellisen työnantajan käsitteen käyttöönottamiseksi

STTK:n lausunto valtiovarainministeriölle

STTK ry kannattaa taloudellisen työnantajan käsitteen käyttöönottoa. Taloudellisen työnantajan käsitteen käyttöönotolla on monia myönteisiä vaikutuksia. Suomalaisten yritysten kilpailuasema paranee suhteessa ulkomaisiin yrityksiin. Ulkomaiset yritykset joutuvat maksamaan jatkossa verot Suomeen lähettämistään työntekijöistä. Tämä lisää verotuottoja Suomessa ja vahvistaa samalla veropohjaa. Myös harmaan talous ja ulkomaisen työvoiman alipalkkaus vähenevät, koska maksetuista palkoista saadaan verottajan kautta rekisteritietoa ja lähetettyjen työntekijöiden ulkomaisten työnantajien on rekisteröidyttävä Suomeen. Taloudellisen työnantajan käsitteen käyttöönotto saattaa myös lisätä suomalaista työllisyyttä, mikäli lähetettyjen työntekijöiden määrä vähenee.

Hallituksen esityksessä rajataan lähetettyjen työntekijöiden verovapaus maksimissaan 15 päivän yhtäjaksoiseen tai 45 päivään kalenteri-vuoden aikana. Verottajan hallinnollisen taakan kasvun vuoksi ei liene mahdollista lyhentää verovapaan työskentelyn aikarajoja, vaikka se muuten olisikin tarkoituksenmukaista.

Seppo Nevalainen
STTK ry

Ajankohtaista

4.7.2024

Yleistukea pukkaa

Lue
1.7.2024

Seuraavaksi saksitaan palkkatuki

Lue
28.6.2024

Toimisto suljettu 1.7.-4.8.

Lue
28.6.2024

SAK, Akava ja STTK vastustavat yhteistoimintalakiin esitettyjä muutoksia

Lue
28.6.2024

Mitä uusi EU-parlamenttikausi merkitsee palkansaajille?

Lue
28.6.2024

STTK: Samapalkkaisuus­ohjelman jatkaminen on tärkeää, myös liittojen yhteistyötä tasa-arvon edistämiseksi tarvitaan 

Lue
28.6.2024

Työtapaturma- ja ammatti-tautivakuutuksen, liikennevakuutuksen ja potilasvakuutuksen lainsäädännön muuttaminen, HE

Lue
28.6.2024

Lausunto Euroopan unionin hiilirajamekanismia koskevan asetuksen toimeenpanosta

Lue