Liittokokouksen julkilausuma: Pelastustoimi tarvitsee rahaa lisätalousarviossa ja palkkaohjelmaa henkilöstövajeen taittamiseksi

Suomen pelastusalan ammattilaiset SPAL vaatii kestävää ratkaisua pelastusalan ammattilaispulaan. Alan koulutus ja tutkimustoiminta on rakennettava nykyistä vakaammalle rahoituspohjalle. Pelastusalan ammattilaisten palkkakehitystä on vauhditettava palkkaohjelmalla.

Vuoteen 2030 mennessä tulisi kouluttaa 2 500 palomiestä. Tämä edellyttää koulutuspaikkojen kaksinkertaistamista nykyisestä. Palomiesten koulutuspaikat ja opetuksen resurssit turvaava noin 24 miljoonan euron kehysrahoitus on varmistettava, SPAL edellyttää.

Lisäksi SPAL ehdottaa, että pelastusalan ammattilaisten palkkavaje kurotaan kiinni viiden vuoden palkkaohjelmalla, jonka työnantaja voisi toteuttaa vaiheittain. Palkkaohjelmalla lisätään pelastusalan houkuttavuutta ja vastataan palomiespulaan.

SPAL vaatii hallitukselta ripeitä ja kauaskantoisia rahoituspäätöksiä sekä työnantajalta työmarkkinatarpeiden ennakointia. Lakisääteisten pelastuspalvelujen ja sisäisen turvallisuuden kasvavaan kysyntään tulee vastata välittömästi ja riittävällä henkilöstön määrällä.

Pelastusalan koulutukseen ei osoitettu määrärahaa kevään kehysriihessä. Pelastusopistolle vuodelle 2023 osoitettu noin 2,4 miljoonan euron perusrahoitus saatiin kokoon kohdentamalla määrärahoja sisäministeriön sisällä uudelleen.

Alan koulutusta ja tutkimus- ja kehitystoimintaa uhkaa näivettyminen, mikäli lyhytjänteisestä kehyssuunnittelusta ei päästä kestävämpään rahoitusmalliin, SPAL painottaa.

Sisäistä turvallisuutta on vahvistettava globaalien ja yhteiskunnallisten haasteiden lisääntyessä. Pelastustoimen toimintakykyä testataan päivittäin kriisi- ja onnettomuustilanteissa, joissa ihmisten henkeä ja omaisuutta tulisi olla turvaamassa riittävä määrä pelastusalan ammattilaisia.

Koulutuspaikkojen lisääminen ei yksinään poista ammattilaispulaa. Kilpailukykyisen palkan lisäksi työnantajalta edellytetään työuria tukevia ratkaisuja. Keskeisiä työn ja työnantajan vetovoimatekijöitä ovat myös henkilöstön turvallisuutta, terveyttä ja hyvinvointia edistävät työolot, SPAL painottaa.

Lisätietoja: Kim Nikula, järjestön johtaja, Suomen pelastusalan ammattilaiset SPAL, puh. 040 716 1805, kim.nikula@spal.fi.

Ajankohtaista

22.1.2025

Vähimmäispalkkadirektiivin kohtaloa ei ole sinetöity

Lue
21.1.2025

EU:n turvallisuuden ja kilpailukyvyn vahvistaminen ei saa merkitä työelämän unohtamista

Lue
21.1.2025

Synkästä syksystä sote-vaalikevääseen  

Lue
20.1.2025

Eläkeneuvotteluissa saavutettiin neuvottelutulos

Lue
17.1.2025

Pro ilmoitti lakoista teknologiateollisuuteen sekä kemianteollisuuteen

Lue
17.1.2025

Lotta Nuotio Tehyn vastaavaksi viestintäasiantuntijaksi 

Lue
17.1.2025

Onnistunut työllisyydenhoito elinvoimaisen kunnan keskiössä  

Lue
15.1.2025

Suomen pelastusalan ammattilaiset SPAL liittyy Ammattiliitto Jytyyn

Lue