STTK:n puheenjohtaja Ilmastopaneelissa: Vihreän siirtymän on oltava kaikille reilu

Kirjoittaja:

Antti Palola

puheenjohtaja

Profiili
ilmastonmuutos


STTK:n mielestä vihreän siirtymän on oltava taloudellisesti, alueellisesti ja sosiaalisesti oikeudenmukainen ja reilu.

– Se on tärkeää varsinkin nyt, kun energian hinta on korkea. Kun siirtymä koetaan oikeudenmukaiseksi, se vähentää vastakkainasettelua ja polarisoitumista. Jos emme onnistu tässä, vaarana on populismin ja levottomuuksien lisääntyminen, puheenjohtaja Antti Palola korostaa.

Palola osallistui tänään Ilmastopaneelin järjestämään keskustelutilaisuuteen Helsingissä. Hän korostaa ay-liikkeen roolia vihreän siirtymän tietoisuuden lisäämisessä työntekijöiden keskuudessa.

– Meidän on kyettävä luomaan myönteinen tulevaisuuden näkymä. Valitettavasti monet pitävät tulevaisuuttaan epävarmana ja pelkäävät menettävänsä työnsä. Työpaikkoja varmasti häviää, mutta toisaalta tulevaisuudessa syntyy myös uusia työpaikkoja ja aivan uudenlaista työtä. Valitettavasti uudistukset eivät jakaudu tasaisesti eri maiden tai toimialojen välillä, Palola harmittelee.

Hän muistuttaa, että niin kauan kuin ihminen ei ole tulevaisuudestaan varma, hän kokee muutoksen enemmän uhkana kuin mahdollisuutena.

– Siksi vihreän siirtymän yhteydessä on huolehdittava työntekijöiden osaamisesta. Jatkuva oppiminen on osa modernia työelämää, ja osaaminen on työntekijän parasta muutosturvaa. Jokaisella työpaikalla tulisi tehdä yhteistyössä työnantajan ja henkilöstön edustajan kanssa työntekijöiden osaamiskartoitus. Sen jälkeen työpaikalla tulisi tehdä laaja osaamisen kehittämisen suunnitelma, jonka avulla kaikkien osaamista voidaan aina tarpeen tullen syventää ja laajentaa.

Ajankohtaista

4.7.2024

Yleistukea pukkaa

Lue
1.7.2024

Seuraavaksi saksitaan palkkatuki

Lue
28.6.2024

Toimisto suljettu 1.7.-4.8.

Lue
28.6.2024

SAK, Akava ja STTK vastustavat yhteistoimintalakiin esitettyjä muutoksia

Lue
28.6.2024

Mitä uusi EU-parlamenttikausi merkitsee palkansaajille?

Lue
28.6.2024

STTK: Samapalkkaisuus­ohjelman jatkaminen on tärkeää, myös liittojen yhteistyötä tasa-arvon edistämiseksi tarvitaan 

Lue
28.6.2024

Työtapaturma- ja ammatti-tautivakuutuksen, liikennevakuutuksen ja potilasvakuutuksen lainsäädännön muuttaminen, HE

Lue
28.6.2024

Lausunto Euroopan unionin hiilirajamekanismia koskevan asetuksen toimeenpanosta

Lue