Ratkaisuja työvoimapulaan

Painava konsortio rahoittaa käytännönläheistä tutkimusta, jossa etsitään ratkaisuja työvoimapulaan.

Millaista on ulkomaalaisen työntekijän elämä Suomessa? Missä on odotettavissa polarisaatiota ja mistä löytyy hyviä malleja työelämän muutosten kohtaamiseen? Miten sukupolvien yhteistyöllä voidaan parantaa jaksamista ja ehkäistä työvoimapulaa?

Näihin kysymyksiin vastataan Tulevaisuuden Suomen tekijät -tutkimushankkeessa, jota rahoittavat Ammattiliitto Pro, Hyvinvointiala HALI, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, oikeusministeriö, Palvelualojen ammattiliitto PAM, Rakennusteollisuus RT, STTK, Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön SAK, Teollisuuden palkansaajat TP ja Työeläkevakuuttajat TELA.

Työn toteutuksesta vastaa monitieteinen, riippumaton tutkimuslaitos E2 Tutkimus. Ensimmäisiä tuloksia julkistetaan kevään 2023 eduskuntavaalien alla.

─ Väestön ikääntyminen tulee näkymään monin tavoin Suomessa. Menestyäksemme meidän on oltava vetovoimainen maa nuorille, ikääntyville ammattilaisille ja kansainväliselle työvoimalle. Ratkaisuja haettaessa on pidettävä huolta ihmisoikeuksista, sanoo oikeusministeri Anna-Maja Henriksson.

Suomi kärsii työvoimapulasta, jonka ratkaisemiseksi tarvitaan tietoa työpaikoilta ja uutta ajattelua. Arvaamattomana aikana korostuu myös toimialarajat ylittävä, rakentava yhteistyö, siksi tähän tutkimuskonsortioon oli tärkeää lähteä mukaan, painottaa SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.

Selvitysten mukaan rakennusalan työvoimapula on Suomessa suurempi kuin muualla Euroopassa. Alan yritykset arvioivat, että rekrytointi on vaikeaa jatkossakin. Meille on tärkeää tietää työntekijöiden ajattelusta, jotta osaajat pysyvät alalla ja voimme houkutella lisää ammattilaisia sekä kotimaasta että ulkomailta, sanoo Rakennusteollisuuden toimitusjohtaja Aleksi Randell.

Nostamme tutkimushankkeella esiin työelämän käytännön ongelmia, mutta myös hyviä ratkaisuja, joita voidaan soveltaa eri aloilla. Tutkimustieto auttaa torjumaan työntekijäpulaa ja sen aiheuttamia yhteiskunnallisia ongelmia, kertoo E2 Tutkimuksen johtaja Karina Jutila.

Tutkimushankkeessa on monimenetelmällinen ote. Aineistoa kerätään haastatteluilla, kyselyillä, työpajoissa ja työpaikoilla tapahtuvan havainnoinnin avulla. Tutkimuskohteena ovat suorittavaa työtä tekevät työntekijät.
Hankkeen seurantaryhmän puheenjohtaja on Juha Antila (SAK) ja varapuheenjohtaja Arja Laitinen (HALI).

Lisätietoa:
E2 Tutkimus, hankkeen johtaja, VTT, dosentti Ville Pitkänen, ville.pitkanen@e2.fi, p. 040 7770 869

Ajankohtaista

19.2.2025

Järjestöjen kannanotto: Ammatillinen koulutus turvaa kasvun, lisäleikkauksia ei tarvita

Lue
19.2.2025

Eettinen kuormitus kasvaa resurssien vähetessä

Lue
18.2.2025

Uudistukset ajoivat nuorten työpajatoiminnan kriisiin – Jytyn Voima: ”Päätöksissä on unohdettu nuoret”

Lue
18.2.2025

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi yhteistoimintalain muuttamisesta, HE 198/2024 vp

Lue
17.2.2025

Miten pidennämme työuria? Tutkijaseminaari 27.2.

Lue
17.2.2025

Kestävä asuminen alkaa meistä kaikista

Lue
14.2.2025

Pro ilmoitti uudesta lakosta teknologiateollisuuteen

Lue
14.2.2025

Maa on jäässä tai kärsä kipeä

Lue