Valko-Venäjän poliittiset oikeudenkäynnit ay-liittojohtajia vastaan tuomittava

Kirjoittaja:

Maria Häggman

kansainvälisten asioiden päällikkö

Profiili

Valko-Venäjä käy poliittisia oikeudenkäyntejä Valko-Venäjän demokraattisten ammattiliittojen johtajia vastaan. Ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestö ITUC on tuominnut nämä oikeudenkäynnit ​​ja vaatinut pääsyä Aliaksandr Lukašenkon hallinnon vangitsemien ammattiyhdistysaktivistien luo.

Valko-Venäjän hallitus toteutti jo huhtikuussa ratsioita kymmeniä ammattiliittojen johtajia ja aktivisteja vastaan ja vangitsi heistä useita, mukaan lukien Valko-Venäjän ammattiliittojen kongressin BKDP:n presidentti Aliaksandr Yarashukin. Hallitus vei heinäkuussa päätökseen prosessin maan itsenäisen ammattiyhdistysliikkeen lakkauttamiseksi valheellisella oikeusprosessilla ja häikäilemättömällä vainokampanjalla.

Huhtikuusta lähtien Valko-Venäjän hallitus on jatkanut oikeudenkäyntejä ammattiyhdistysaktivisteja vastaan. Useat heistä ovat jo saaneet pitkäaikaisen vankeusrangaistuksen, ja toisia pidetään edelleen vangittuina odottamassa tuomioita.

– Valko-Venäjän oikeudenkäynnit ovat osa diktatuurimaan kovia otteita demokratialiikkeitä ja kansalaisjärjestöjä vastaan. Valko-Venäjä on jo pitkään ollut maa, jossa demokratiaa kukistetaan kovin ottein, ja ote vain kiristyi Venäjän Ukrainassa aloittaman sodan jälkeen, STTK kansainvälisten asioiden päällikkö Maria Häggman toteaa.

– Tuomitsemme yhdessä kansainvälisen ammattiyhdistysliikkeen kanssa Valko-Venäjän toimet. Olemme jo aiemmin olleet muiden pohjoismaiden keskusjärjestöjen kanssa yhteydessä maan lähetystöihin ja jatkamme asian esillä pitämistä, kunnes ammattiyhdistysjohtajat on vapautettu.

Oikeudenkäynti BKDP:n presidentti Aliaksandr Yarashukia, varapresidentti Siarhei Antusevichia ja Iryna But-Husaimia vastaan ​​on määrä käydä 20. joulukuuta Minskissä. Kaikkia kolmea syytetään aktiivisesta osallistumisesta törkeästi yleistä järjestystä loukkaaviin sekä kansallista turvallisuutta haittaaviin toimiin.

Ajankohtaista

4.7.2024

Yleistukea pukkaa

Lue
1.7.2024

Seuraavaksi saksitaan palkkatuki

Lue
28.6.2024

Toimisto suljettu 1.7.-4.8.

Lue
28.6.2024

SAK, Akava ja STTK vastustavat yhteistoimintalakiin esitettyjä muutoksia

Lue
28.6.2024

Mitä uusi EU-parlamenttikausi merkitsee palkansaajille?

Lue
28.6.2024

STTK: Samapalkkaisuus­ohjelman jatkaminen on tärkeää, myös liittojen yhteistyötä tasa-arvon edistämiseksi tarvitaan 

Lue
28.6.2024

Työtapaturma- ja ammatti-tautivakuutuksen, liikennevakuutuksen ja potilasvakuutuksen lainsäädännön muuttaminen, HE

Lue
28.6.2024

Lausunto Euroopan unionin hiilirajamekanismia koskevan asetuksen toimeenpanosta

Lue