Ammattiliitto Pro tyrmää kokoomuksen aikeet horjuttaa työntekijöiden asemaa

Kokoomus tavoittelee työehtojen heikentämistä alle työehtosopimusten minimitason. Paras keino työrauhaan ovat selkeät ja yhdenvertaiset työehdot.

Kokoomus julkaisi sunnuntaina 12.3. yrittäjyystavoitepakettinsa, jossa ehdotetaan muun muassa ansiosidonnaisen lyhentämistä ja porrastamista sekä paikallisen sopimisen kieltojen poistamista lainsäädännöstä. Samaan hengenvetoon kokoomus painottaa työrauhan säilyttämisen tärkeyttä. 

Kokoomuksen tavoitteena on mahdollistaa palkoista ja työajoista sopiminen työehtosopimuksista poikkeavalla tavalla. Erittäin monissa työehtosopimuksissa on jo nykyisellään mahdollista sopia paikallisesta palkkaratkaisusta. Nykyjärjestelmässä työnantaja voi myös yksipuolisesti päättää työehtosopimuksen ylittävästä palkkaratkaisusta.

Kokoomus tavoittelee tilannetta, jossa työehtoja voisi heikentää alle työehtosopimusten määrittelemän minimitason. 

 – Suurin osa paikallisesta sopimisesta koskee työ- ja loma-aikoja. Tästä näkökulmasta kokoomuksella ei ole käsitystä paikallisesta sopimisesta ja sen laajuudesta, jonka nykyiset työehtosopimukset jo mahdollistavat. Kokoomuksen tavoitteena näyttääkin olevan työnantajan yksipuolisen määräysvallan lisääminen heikentämällä työehtosopimuksia sekä luottamushenkilöiden toimintamahdollisuuksia ja –valtuuksia, Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen avaa. 

 Ammattiliitto Pron työehtosopimukset mahdollistavat satojen paikallisten sopimusten syntymisen. Paikallisessa sopimisessa on paljon hyvää, mutta sopimusjärjestelmän kehittäminen ei voi tapahtua yksinomaan työnantajien ehdoilla. Vastavuoroista ja reilua paikallista sopimista voidaan edistää luottamusmiesjärjestelmää vahvistamalla ja riittävästi resursoidulla sovittelulla. 

Työehtosopimusjärjestelmän rapauttaminen ei tuo työmarkkinoille vakautta, vaan lisää tavallisten ihmisten elämän ennakoimattomuutta. Kukaan ei toivo epävarmuuden lisääntyvän  Venäjän hyökkäyssodan aikana ja pandemian jälkeen. Työelämän epävarmuus on yksi työntekijöiden mielenterveysongelmien merkittävimpiä taustatekijöitä. Työuupumus voi jättää kenen tahansa elämään peruuttamattoman jäljen.

Paras keino Suomen osaajapulan selättämiseen sekä työrauhaan ovat selkeät ja yhdenvertaiset työehdot eikä työntekijän aseman heikentäminen. 

Lisätiedot: Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen p. 050 576 0389

Pro – yksi Suomen suurimmista ammattiliitoista

Ammattiliitto Pron jäseniä ovat koulutetut ammattilaiset, asiantuntijat ja esihenkilöt alaan katsomatta.

Olemme suomalaisen työelämän ja työmarkkinoiden vahva, osaava ja vastuullinen vaikuttaja.

Perustehtävämme on parantaa jäsentemme ja alalle kouluttautuvien toimeentuloa eri elämäntilanteissa, hyvinvointia työssä ja vapaalla sekä kehittymis- ja työllistymismahdollisuuksia. Tarjoamme monipuoliset, hyödylliset ja rahanarvoiset jäsenedut ja -palvelut. Meihin kuuluu 120 000 jäsentä ja neuvottelemme 75 virka- ja työehtosopimusta. Olemme STTK:n jäsen. 

Ajankohtaista

21.11.2024

Ammattiliitto Pro on ilmoittanut uudesta lakosta teknologiateollisuuteen

Lue
21.11.2024

Tehy vaatii: HUSin lopetettava välittömästi ihmisten törkeä kohtelu – HUS painostaa työntekijöitä tekemään suuria päätöksiä epäinhimillisellä aikataululla

Lue
20.11.2024

Vaikuttamistoiminnan taloudellisia tietoja koskeva VTV:n määräysluonnos

Lue
20.11.2024

Ammattiliitto Pro on ilmoittanut uudesta lakosta teknologiateollisuuteen

Lue
20.11.2024

Aikuiskoulutustuen poisto oli isku pelastusalojen opiskelijoille

Lue
20.11.2024

Tehyn lausunto palkkamonttulaista: Nyt säädetään rakenteellista palkkasyrjintää

Lue
20.11.2024

Työmarkki­na­kes­kus­jär­jestöt: Työ- ja osaamispe­rus­teinen maahanmuutto on mahdollisuus, jota ei saa ohittaa

Lue
19.11.2024

Tehy siirtää ensihoitopalvelualan lakkoa turvatakseen yhteiskunnan toiminnan ja potilasturvallisuuden lumikaaoksessa – vaatii työnantajalta vastavuoroisesti vastuullisuutta työntekijöitä kohtaan

Lue