Lausunto STM:n muistiosta tartuntatautitoimijoiden ja viranomaisten esittämistä lainsäädännön kehittämistarpeista

STTK:n lausunto sosiaali- ja terveysministeriölle

Sosiaali- ja terveysministeriö pyysi lausuntoa muistiosta, jossa kuvataan tartuntatautilain kehittämistarpeita. Muistioon on koottu laajasti eri tartuntatautitoimijoiden ja viranomaisten esittämiä kehittämistarpeita, ja sen tarkoituksena on toimia laajan uudistuksen tukena.

STTK kiinnittää huomiota erityisesti perusoikeuksiin ja työntekijöiden yksityisyydensuojaan liittyviin kysymyksiin. Työelämän näkökulmasta olennaisia muistiossa esiin nostettuja kysymyksiä ovat työntekijän asema pandemiatilanteessa, työterveyshuollon rooli pandemian torjunnassa ja tartuntatautipäivärahan myöntöedellytysten joustavoittaminen.

Kokemukset covid-19 pandemian yhteydessä ovat osoittaneet, että tulevaisuudessa tarvitaan parempaa kansallista ja kansainvälistä varautumista sekä laajoihin epidemioihin että pandemioihin. Selväksi on käynyt, että tartuntatautien leviämisen ja niiden haittojen hallinta edellyttää toimivaa ja laajamittaista yhteistyötä viranomaisten välillä. Kannatettavaa on, että tartuntatautilakia uudistettaessa laaditaan nykyistä selkeämmät säädökset eri tartuntatautitoimijoiden väliseen yhteistyöhön sekä koordinoinnin ja tiedottamisen parantamiseksi.

Esitetyistä lainsäädännön kehittämisen vaihtoehdoista STTK pitää kannatettavimpana pandemiasääntelyn sisällyttämistä tartuntatautilakiin. Näin voitaisiin välttyä päällekkäiseltä sääntelyltä ja saavuttaa selkeämmin hallittava kokonaisuus. Keskeistä on, että sääntelyssä erotellaan selkeästi toisistaan normaalioloissa noudatettavat säännökset ja poikkeusoloissa noudatettavat säännökset.

Muistiossa esitetyt kehittämis- ja muutoskohteet koskevat laajasti kansalaisten ja työntekijöiden perusoikeuksia.  STTK huomauttaa, että uudistusta tehtäessä on kiinnitettävä erityistä huomiota perusoikeuksien ja yksityisyydensuojan turvaamiseen.

STTK katsoo, että työterveyshuollon roolin kehittäminen ja vahvistaminen sekä rokottamisessa, että tartuntatautien torjunnassa, on kannatettavaa. Myös työterveyshuollon ja työpaikkojen yhteistyön tiivistämistä on syytä tarkastella.

Tartuntatautipäivärahan saamisedellytysten tiukentaminen ei sen sijaan ole kannatettavaa.

Covid-19 pandemian aikana rajoitustoimenpiteet aiheuttivat monille toimeentulo-ongelmia. Vastaavien tilanteiden välttämiseksi tarvitaan sääntelyä, joka selkeämmin turvaa toimentulon poikkeusoloissa.

Mahdollinen työelämään ja työntekijöiden asemaan liittyvä sääntely on tärkeää valmistella yhteistyössä työmarkkinajärjestöjen kanssa.

Ida Nummelin
STTK ry

Ajankohtaista

21.11.2024

Ammattiliitto Pro on ilmoittanut uudesta lakosta teknologiateollisuuteen

Lue
21.11.2024

Tehy vaatii: HUSin lopetettava välittömästi ihmisten törkeä kohtelu – HUS painostaa työntekijöitä tekemään suuria päätöksiä epäinhimillisellä aikataululla

Lue
20.11.2024

Vaikuttamistoiminnan taloudellisia tietoja koskeva VTV:n määräysluonnos

Lue
20.11.2024

Ammattiliitto Pro on ilmoittanut uudesta lakosta teknologiateollisuuteen

Lue
20.11.2024

Aikuiskoulutustuen poisto oli isku pelastusalojen opiskelijoille

Lue
20.11.2024

Tehyn lausunto palkkamonttulaista: Nyt säädetään rakenteellista palkkasyrjintää

Lue
20.11.2024

Työmarkki­na­kes­kus­jär­jestöt: Työ- ja osaamispe­rus­teinen maahanmuutto on mahdollisuus, jota ei saa ohittaa

Lue
19.11.2024

Tehy siirtää ensihoitopalvelualan lakkoa turvatakseen yhteiskunnan toiminnan ja potilasturvallisuuden lumikaaoksessa – vaatii työnantajalta vastavuoroisesti vastuullisuutta työntekijöitä kohtaan

Lue