SuPer: Yksityiselle sosiaalipalvelualalle sopimusratkaisu – ratkaisulla parannetaan merkittävästi koulutetun hoitohenkilöstön palkkausta

Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen (SOSTES) neuvottelutulos on hyväksytty SuPerin ja muiden neuvotteluosapuolien hallinnoissa. Palkankorotusvaikutus valtaosalle koulutetusta hoitohenkilöstöstä, esimerkiksi lähihoitajista, on yhteenlaskettuna 14,2 prosenttia ja kumulatiivisesti laskettuna 14,7 prosenttia. Ratkaisu sisältää yleis- ja taulukkokorotusten lisäksi muun muassa 470 euron kertaerän kaikille ja parannuksia työoloihin. Sopimuskauden kesto on 1.5.2023 -31.12.2025.

Neuvottelutulos saavutettiin 8.6.2023. Kyseessä on työnantajaliiton ja työntekijäliittojen välinen neuvottelutulos, ei valtakunnansovittelijan sovintoesitys.

– Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen korotukset olivat historiallisen suuret ja ylittävät reilusti työnantajapuolen todella tiukasti valvoman ns. yleisen linjan. Näin korkeisiin yhteenlaskettuihin korotuksiin ei ole sopimusalalla aikaisemmin päästy. Pitkään jatkuneiden raskaiden neuvottelujen jälkeen saavutettiin lopulta työtaistelutoimien avulla ratkaisu, joka vastasi neuvotteluille asetut tavoitteet, SuPerin sopimusneuvottelija Jukka Parkkola kertoo. – Tällä ratkaisulla parannetaan yksityisen sosiaalipalvelualan veto- ja pitovoimaa ja työ jatkuu edelleen.

Kaikille SOSTESin piirissä oleville maksetaan 470 euron kertaerä 2024. Varhaiskasvatuksessa työskentelevät saavat lisäksi 2025 erillisen 150 euron kertaerän, ns. varhaiskasvatuksen pitovoimaerän. Sosiaalipalveluissa työskenteleville jaetaan 0,7 %:n paikallinen erä, joka on ns. hyvinvointialueiden vetovoimaerä. Yleiskorotukset korottavat henkilökohtaisten ja taulukkopalkkojen lisäksi kaikkia palkanlisiä.

Lähihoitajien vähimmäistaulukkopalkat nousevat 12,7 prosenttia, jonka lisäksi maksetaan 1,3 prosentin kertaerä (470 euroa) ja 0,7 prosentin paikallinen erä eli yhteensä 14,7 prosenttia. Täysimääräiset korotukset koskevat yksityisellä sosiaalipalvelualalla valtaosaa lähihoitajista, koska suurimmalle osalle työntekijöistä maksetaan vähimmäistaulukkopalkkaa. Niiden piirissä on sopimuskaudella noin 90 % työntekijöistä. Koko sopimusala huomioiden yhteenlaskettu korotusvaikutus sopimuskaudelle ylittää 13 prosenttia.

Esimerkki: Sopimuskauden aikana lähihoitajan vähimmäistaulukkopalkka ilman lisiä ja 11 vuoden työkokemuksella nousee noin 2 319 eurosta 2 612 euroon (12,7 %). Tämän lisäksi tulevat muut edellä mainitut palkkaerät.

Ratkaisu sisältää työhyvinvointia lisääviä parannuksia kuten esimerkiksi lomien perusteettomaan osiin jakamiseen ja työvuoroluettelon muuttamiseen liittyviä tiukennuksia. Lisäksi sovittiin yksityisen sosiaalipalvelualan pito- ja vetovoiman kehittämishanke, joka perustettiin aiemman palkkaeron kaventamiseen tähtäävän työryhmäkirjauksen sijaan. Kehittämishankkeen avulla osapuolet varmistavat yksityiselle sosiaalipalvelualalle kannustavat ja kilpailukykyiset palkat ja kehittävät muita veto- ja pitovoimatekijöitä osaavan työvoiman turvaamiseksi.

Luottamusmiesten, pääluottamusmiesten ja työsuojeluvaltuutettujen korvauksia korotetaan 1.9.2023 lukien 13 prosenttia. Hälytyskorvauksen ja kielilisän tasoja korotetaan 13 prosenttia 1.9.2023 lukien.

Neuvotteluja käytiin tammikuun lopusta lähtien ja niitä vauhdittaakseen SuPer ja muut liitot julistivat kohdennettujen lakkojen lisäksi koko sopimusalalle ylityö- ja vuoronvaihtokiellon, hakusaarron ja keikkailukiellon. Nämä työtaistelutoimet päättyivät neuvottelutuloksen myötä 8.6.2023. Lakot, jotka oli ilmoitettu alkavaksi 19.6. ja 20.6., on peruttu välittömästi sopimusratkaisun tultua hyväksytyksi.

Lisätietoa sopimuskorotuksista liitteenä.

SuPer kuuluu neuvottelujärjestö Sote ry:hyn, joka neuvottelee yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksesta Hyvinvointiala HALI ry:n kanssa. Yksityisellä sosiaalipalvelualalla työskentelee noin 70 000 työntekijää, joista Sote ry edustaa selvästi valtaosaa. SuPer on suurin yksityisen sosiaalipalvelualan työntekijöitä edustava ammattiliitto.

Ajankohtaista

19.2.2025

Järjestöjen kannanotto: Ammatillinen koulutus turvaa kasvun, lisäleikkauksia ei tarvita

Lue
19.2.2025

Eettinen kuormitus kasvaa resurssien vähetessä

Lue
18.2.2025

Uudistukset ajoivat nuorten työpajatoiminnan kriisiin – Jytyn Voima: ”Päätöksissä on unohdettu nuoret”

Lue
18.2.2025

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi yhteistoimintalain muuttamisesta, HE 198/2024 vp

Lue
17.2.2025

Miten pidennämme työuria? Tutkijaseminaari 27.2.

Lue
17.2.2025

Kestävä asuminen alkaa meistä kaikista

Lue
14.2.2025

Pro ilmoitti uudesta lakosta teknologiateollisuuteen

Lue
14.2.2025

Maa on jäässä tai kärsä kipeä

Lue