Hallitusohjelma keskittyy poikkeuksellisen voimakkaasti menoleikkauksiin. Verotus kevenee yli neljä miljardia euroa hallituskauden aikana muun muassa haittaverojen tuoton laskiessa, mutta hallitusohjelmassa tähän ei puututa.
STTK:n mielestä suuri osa menoleikkauksia olisi voitu välttää, jos verotus olisi otettu hallituksen työkalupakkiin.
─ Nyt käytännössä menoleikkausten tuoma hyöty julkiseen talouteen tuhlataan veronalennuksiin, pääekonomisti Patrizio Lainà tiivistää.
Suurituloisille tarjoillaan kohdennettu veronkevennys, kun solidaarisuusveron alarajaa nostetaan tuntuvasti. Samaan aikaan monien pieni- ja keskituloisten palveluita sekä tukia leikataan rajusti.
─ Sopeuttamiseen olisi ollut tärkeä osallistaa myös suurituloiset ja yrityssektori, jota tuettiin koronakriisin aikana hyvin avokätisesti, Lainà muistuttaa.
Hallitusohjelmassa nimetään kilpailun edistäminen yhdeksi kasvutoimenpiteeksi. Toimet kuitenkin keskittyvät edistämään kilpailua lähinnä julkisella sektorilla ja yksityinen sektori jää taka-alalle.
─ Kasvun edistämisen kannalta tämä on puutteellinen näkökulma. Uuden kasvun luomiseksi olisi tärkeää edistää keskittyneiden yksityisten toimialojen kilpailua.
Palkansaajien asemaa merkittävästi heikentävät rakenteelliset uudistukset tarkoittavat heikompaa neuvotteluasemaa ja palkkakehitystä myös työssäkäyville.
─ Tämä on jäänyt monilta hallitusohjelmaa lukevilta huomioimatta, Lainà sanoo.
Lisätietoja STTK:ssa: Patrizio Lainà, puhelin 040 583 4432.